Categoria: Estudis i projectes

Prevalença de capacitat de difusió pulmonar reduïda i troballes en TC en fumadors sense limitació del flux aeri

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi poblacional sobre la prevalença de capacitat de difusió pulmonar reduïda i troballes en tomografia en fumadors sense limitació del flux aeri. També hi han participat diferents centres.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; va participar en la publicació de l'article amb el títol "Prevalence of reduced lung diffusing capacity and CT scan findings in smokers without airflow limitation: a population-based study" a la revista BMJ Open Respiratory Research.

La distribució poblacional de la capacitat de difusió pulmonar reduïda per al monòxid de carboni (DPRCO) en fumadors i les seves principals conseqüències no estan degudament reconegudes. Els objectius d'aquest estudi van ser descriure la prevalença de la DPRCO reduïda en una mostra poblacional de subjectes fumadors i ex fumadors sense limitació del flux aeri i descriure les seves implicacions morfològiques, funcionals i clíniques.

La DPRCO reduïda és un trastorn freqüent entre els fumadors sense limitació del flux aeri, associat a una disminució de la capacitat d'exercici i a troballes en tomografia que suggereixen que pot ser un marcador de mal vascular precoç induït pel tabaquisme.

Referència de l'article
Garcia-Rio F, Miravitlles M, Soriano JB, Cosío BG, Soler-Cataluña JJ, Casanova C, et al. Prevalence of reduced lung diffusing capacity and CT scan findings in smokers without airflow limitation: a population-based study. BMJ open Respir Res. 2023 Jan;10(1). doi: 10.1136/bmjresp-2022-00146. PubMed PMID: 36707127.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Servei de Radiofísica de l'Hospital Universitari Son Espases]