Categoria: Estudis i projectes

Factors de risc de desenvolupar infecció associada al ventilador en pacients amb COVID-19 greu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en un estudi multinacional, multicèntric, prospectiu i observacional sobre els factors de risc de desenvolupar infecció associada al ventilador en pacients amb COVID-19 greu.

Lorenzo Socias, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en un la publicació de l'article amb el títol "Risk factors for developing ventilator-associated lower respiratory tract infection in patients with severe COVID-19: a multinational, multicentre study, prospective, observational study" a la revista Scientific Reports.

Al voltant d'una tercera part dels pacients diagnosticats amb COVID-19 desenvolupem una gravetat en la malaltia que requereix admissió a l'UCI. En la pràctica clínica, els facultatius han après que els pacients admesos a l'UCI a causa de la COVID-19 greu, sovint desenvolupen infeccions associades al ventilador (VA-LRTI en anglès). Aquest estudi vol descriure les característiques clíniques, els factors associats a la VA-LRTI i el seu impacte en els resultats clínics en pacients amb COVID-19 greu.

Aquest va ser un estudi multicèntric, observacional de cohort dut a terme a deu països llatinoamericans i Europeus. Dels centres del sistema sanitari públic de les Illes Balears hi varen participar:

  • Lorenzo Socias, Marcio Borges‐Sá, María Aranda Pérez i Antonia Socias, metges i metgesses de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Llàtzer.
  • Jose Ignacio Ayestarán Rota, Mariana Andrea Novo, Joaquim Colomina Climent, Albert Figueras Castilla, Tomàs Leal Rullan i Maria Magdalena Garcias Sastre, metges i metgesses de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases.
  • Rossana Pérez Senoff i Ramón Fernández, metgessa i metge de medicina intensiva de l'Hospital Mateu Orfila.
Referència de l'article
Reyes LF, Rodriguez A, Fuentes Y V, Duque S, García-Gallo E, Bastidas A, et al. Risk factors for developing ventilator-associated lower respiratory tract infection in patients with severe COVID-19: a multinational, multicentre study, prospective, observational study. Sci Rep. 2023 Apr 21;13(1):6553. doi: 10.1038/s41598-023-32265-5. PubMed PMID: 37085552.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Gustavo Basso / Covid-19 SP - Full ICU / CC BY-SA 4.0]