Categoria: Estudis i projectes

Les cèl·lules mare mesenquimales restauren emfisema en model murí

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Grups i-Respire i TERCIT de l'IdISBa, el CIBERES Pulmonary Biobank Consortium de l'Hospital Universitari Son Espases, els Departaments de Cirurgia Toràcica i d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Son Espases, el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, i el Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat, junt amb el CIBERES i la University of Pittsburgh, un estudi sobre com les cèl·lules mare mesènquimes de pacients amb MPOC són capaces de restaurar l'emfisema induït per elastasa en un model experimental murí.

Carlos Ríoorcid, Andreas K Jahn, Aina Martin-Medinaorcid i Alba Marina Calvo Bota, Amanda Iglesiasorcid, investigadors i investigadores del grup TERCIT de l'IdISBa; Orlando Gigirey Castro i Ángel Francisco Carvajalorcid, cirurgià toràcic de l'Hospital Universitari Son Espases; Cristina Villena Portellaorcid, tècnica del CIBERES Pulmonary Biobank Consortium de l'Hospital Universitari Son Espases; Cristina Gómez Bellvert, patòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; Javier Calvo Benitoorcid i Antoni Gayà Puigorcid, facultatius del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears; i Ernest Sala-Llinàsorcid, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del Grup i-Respire, han publicat l'article amb el títol "Mesenchymal Stem Cells from COPD Patients Are Capable of Restoring Elastase-Induced Emphysema in a Murine Experimental Model" a la revista International Journal of Molecular Sciences.

La MPOC és una malaltia pulmonar crònica que afecta milions de persones, disminuint la seva funció pulmonar i minvant la seva qualitat de vida. Malgrat anys de recerca i de l'aprovació de fàrmacs, encara no som capaços de detenir la progressió ni de restablir la funció pulmonar normal. Les cèl·lules mare mesènquimes (CMM) són cèl·lules amb una extraordinària capacitat reparadora, i la teràpia basada en CMM aporta esperances de futur per al tractament de la MPOC, encara que la millor font i via d'administració no són clares. Les CMM procedents de teixit adipós (AD-CMM) representen una opció per al tractament autòleg; no obstant això, podrien ser menys eficaços que les CMM de donants. Es va comparar el comportament in vitro de les AD-CMM d'individus amb MPOC i sense mitjançant un assaig de migració/proliferació, i es va comprovar el seu potencial terapèutic en un model de ratolí amb elastasa. A més, es prova la via intravenosa enfront de la intratraqueal, inoculant CMM de cordó umbilical (CU) i s'analitzen els canvis moleculars mitjançant array de proteïnes. Encara que les AD-CMM de MPOC tenen una resposta migratòria alterada al VEGF i al fum del cigarret, van ser tan eficaços com les no MPOC en la reducció de l'emfisema pulmonar induït per elastasa. Les CMM-CU van reduir l'emfisema pulmonar independentment de la via d'administració i van modificar el perfil inflamatori en ratolins tractats amb elastasa. Les nostres dades demostren el mateix potencial terapèutic de les AD-CMM procedents de subjectes amb MPOC i sense MPOC en el model preclínic, la qual cosa recolza el seu ús autòleg en la malaltia.

Referència de l'article
Río C, Jahn AK, Martin-Medina A, Calvo Bota AM, De Francisco Casado MT, Pont Antona PJ, et al. Mesenchymal Stem Cells from COPD Patients Are Capable of Restoring Elastase-Induced Emphysema in a Murine Experimental Model. Int J Mol Sci. 2023 Mar 18;24(6):5813. doi: 10.3390/ijms24065813. PubMed PMID: 36982887.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Yale Rosen / Emphysema / CC BY-NC-ND 2.0]