Categoria: Estudis i projectes

Envelliment del tendó

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre l'envelliment del tendó. També hi han participat la University of Minho, l'ICVS/3B's-PT Government Associate Laboratory, Braga/Guimarães i la University of Würzburg.

Manuel Gomez-Floritorcid, investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Tendon Aging" a la revista Biochemistry and Cell Biology of Ageing: Part IV, Clinical Science.

Els tendons són teixits conjuntius mecanosensibles responsables de la connexió entre músculs i ossos mitjançant la transmissió de forces que permeten el moviment del cos; no obstant això, amb l'edat, els tendons es tornen més propensos a la degeneració seguida de lesions. Les malalties tendinoses són una de les principals causes d'incapacitat a tot el món, ja que provoquen canvis en la composició, estructura i propietats biomecàniques dels tendons, així com una disminució del seu potencial regeneratiu. Encara existeix un gran desconeixement sobre la biologia cel·lular i molecular del tendó, la interacció entre bioquímica i biomecànica i els complexos patomecanismos implicats en les malalties tendinoses. En conseqüència, això reflecteix una enorme necessitat de recerca bàsica i clínica per a dilucidar millor la naturalesa del teixit tendinós sa i també el procés d'envelliment del tendó i les malalties associades. En aquest capítol es descriuen de manera concisa els efectes que el procés d'envelliment té sobre els tendons a nivell tissular, cel·lular i molecular, i es revisen breument els possibles predictors biològics de l'envelliment tendinós. Les recents troballes de la recerca que aquí es revisen i discuteixen podrien contribuir al desenvolupament de teràpies tendinoses de precisió dirigides a la població d'edat avançada.

Referència de l'article
Graça AL, Gomez-Florit M, Gomes ME, Docheva D. Tendon Aging. Subcell Biochem. 2023;103:121–47. doi: 10.1007/978-3-031-26576-1_7. PubMed PMID: 37120467.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Grook Da Oger / Rupture tendon achilen / CC BY-SA 4.0]