Categoria: Estudis i projectes

Variants genètiques, ApoE/ApoJ i característiques de neuroimatge en angiopatia amiloide

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre l'associació de variants genètiques candidates i nivells circulants d'ApoE/ApoJ amb característiques comunes de neuroimatge de l'angiopatia amiloide cerebral.

Silvia Tur, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Association of candidate genetic variants and circulating levels of ApoE/ApoJ with common neuroimaging features of cerebral amyloid angiopathy" a la revista Frontiers in Aging Neuroscience.

L'angiopatia amiloide cerebral (AAC) es caracteritza per l'acumulació d'amiloide-β (Aβ) en els vasos cerebrals i és una de les principals causes d'hemorràgia intracerebral lobar (HIC) en ancians. L'AAC s'associa amb marcadors de ressonància magnètica de malaltia de vasos petits (MVP). Atès que l'Aβ també s'acumula en la malaltia d'Alzheimer (MA) en el parènquima cerebral, ens vam proposar estudiar si diversos polimorfismes de nucleòtid únic (SNP) prèviament associats amb l'EA també estaven associats amb la patologia de l'AAC. A més, també estudiem la influència de les variants genètiques APOE i CLU en els nivells circulants d'apolipoproteïna E (ApoE) i clusterina/apolipoproteïna J (ApoJ) i la seva distribució entre les lipoproteïnes.

Aquest estudi reforça la rellevància del metabolisme lipídic en l'AAC i la funcionalitat cerebrovascular. Proposem que la distribució d'ApoJ i ApoE entre les lipoproteïnes pot estar associada a característiques patològiques relacionades amb l'AAC, amb nivells més alts d'ApoE i ApoJ en HDL que possiblement potencien les respostes ateroprotectores, antioxidants i antiinflamatòries en la β-amiloïdosi cerebral.

Referència de l'article
Bonaterra-Pastra A, Benítez S, Pancorbo O, Rodríguez-Luna D, Vert C, Rovira A, et al. Association of candidate genetic variants and circulating levels of ApoE/ApoJ with common neuroimaging features of cerebral amyloid angiopathy. Front Aging Neurosci. 2023;15:1134399. doi: 10.3389/fnagi.2023.1134399. PubMed PMID: 37113571.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Nephron / Cerebral amyloid angiopathy / CC BY-SA 4.0]