Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi d'estratègies per revertir les pràctiques de baix valor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut de Menorca ha participat en la publicació d'una anàlisi d'estratègies per revertir les pràctiques de baix valor. També hi ha participat l'Osakidetza/Servei Basc de Salut, la semFYC i l'Institut Català de la Salut.

Txema Coll Benejamorcid, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "¿Por qué resulta cada vez más complicado “hacer lo que hay que hacer” y “dejar de hacer lo que no hay que hacer”? Estrategias para revertir las prácticas de bajo valor" a la revista Atención Primaria.

En aquest treball es descriuen els factors que han propiciat l'expansió de les pràctiques de baix valor (PBV) juntament amb les principals iniciatives per a revertir-les. L'article destaca les estratègies que han demostrat ser més útils al llarg dels anys, des de l'adequació de la pràctica clínica a les recomanacions "no fer", passant per la prevenció quaternària i l'abordatge dels riscos associats a l'intervencionisme. Revertir les PBV requereix un procés planificat amb un enfocament multifactorial que involucri als diferents agents implicats. A més ha de tenir en compte les barreres que dificulten la desimplementació de les PBV i incorpori les eines que faciliten l'adherència a les recomanacions "no fer". El paper del metge/ssa de família és especialment rellevant en la prevenció, detecció i desimplementació de les PBV, pel seu caràcter coordinador i integrador de l'atenció que reben els pacients, i perquè en el primer nivell assistencial es gestionen i resolen la major part de les demandes assistencials.

Referència de l'article
Añel Rodríguez RM, Astier Peña MP, Coll Benejam T. ¿Por qué resulta cada vez más complicado “hacer lo que hay que hacer” y “dejar de hacer lo que no hay que hacer”? Estrategias para revertir las prácticas de bajo valor. Aten primaria. 2023 Apr 27;55(7):102630. doi: 10.1016/j.aprim.2023.102630. PubMed PMID: 37119777.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermeres fan educació terapèutica Dialectològica a una persona amb diabetes / CC BY-NC-ND 2.0]