Categoria: Estudis i projectes

Maneig de les malalties inflamatòries associades als eosinòfils

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la importància d'un enfocament multidisciplinari del maneig de les malalties inflamatòries associades als eosinòfils.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; va participar en la publicació de l'article amb el títol "Management of eosinophil-associated inflammatory diseases: the importance of a multidisciplinary approach" a la revista Frontiers in Immunology.

Els recomptes elevats d'eosinòfils en sang i teixits són una característica de molts processos patològics. Els eosinòfils poden migrar i acumular-se en una àmplia varietat de teixits i, en infiltrar-se en un òrgan diana, poden mediar en el desenvolupament de diverses malalties inflamatòries. La normalització de l'eosinofília és un biomarcador comú d'un tret tractable i també pot utilitzar-se com biomarcador pronòstic i predictiu, ja que implica una reducció de la inflamació de tipus 2 que contribueix a la patogènesi de la malaltia. Les teràpies biològiques dirigides a aquest tipus cel·lular i als seus mediadors proinflamatoris han demostrat ser eficaços en el tractament de diverses malalties eosinofíliques, per la qual cosa constitueixen una possible estratègia comuna en el tractament de pacients amb diverses multimorbiditats que presenten inflamació de tipus 2. Existeixen diverses opcions biològiques que es podrien fer servir per a tractar simultàniament múltiples òrgans diana amb un únic fàrmac, tenint en compte la necessitat d'oferir tractaments personalitzats sota el paraigua de la medicina de precisió en tots els pacients amb malalties associades a eosinòfils (MAEs). A més de revisar aquestes qüestions, també s'aborden una sèrie de perspectives que aborden el maneig dels pacients amb MAE des d'un enfocament multidisciplinari, amb la col·laboració de professionals sanitaris de diferents especialitats que manegen les diferents multimorbiditats que amb freqüència es presenten en aquests pacients. Examinem els principis bàsics de l'assistència que ha de cobrir aquest enfocament multidisciplinari i presentem una opinió multidisciplinària d'experts sobre el maneig ideal dels pacients amb MAE, des del diagnòstic fins a l'abordatge terapèutic i el seguiment.

Referència de l'article
Quirce S, Cosío BG, España A, Blanco R, Mullol J, Santander C, et al. Management of eosinophil-associated inflammatory diseases: the importance of a multidisciplinary approach. Front Immunol. 2023;14:1192284. doi: 10.3389/fimmu.2023.1192284. PubMed PMID: 37266434.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Echinaceapallida / Blood-eosinophil / CC BY-NC-ND 2.0]