Categoria: Estudis i projectes

Mix de ceps patògens: resistència als antibiótics en pacients

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre les poblacions de ceps patògens mixtes acceleren l'evolució de la resistència als antibiòtics en els pacients.

Carla López-Causapéorcid i Antonio Oliver, microbiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Mixed strain pathogen populations accelerate the evolution of antibiotic resistance in patients" a la revista Nature Communications.

La resistència als antibiòtics representa una amenaça sanitària mundial, però encara no es coneixen bé els factors que la provoquen a l'interior dels hostes. Sovint se suposa que les poblacions de patògens són clonals dins dels hostes, i es pensa que la resistència sorgeix a causa de la selecció de variants de novo. Aquí es va demostrar que les poblacions de ceps mixtos són comuns en el patogen oportunista P. aeruginosa. El que és més important, la resistència evoluciona ràpidament en pacients colonitzats per múltiples ceps a través de la selecció de ceps resistents preexistents. Per contra, la resistència evoluciona esporàdicament en pacients colonitzats per ceps únics a causa de la selecció de noves mutacions de resistència. No obstant això, en les poblacions de ceps mixtos es produeixen fortes compensacions entre la resistència i la taxa de creixement, la qual cosa suggereix que la diversitat dins de l'hoste també pot impulsar la pèrdua de resistència en absència de tractament antibiòtic. En resum, es va demostrar que la diversitat interna de les poblacions de patògens exerceix un paper clau en l'aparició de resistència en resposta al tractament.

Referència de l'article
Diaz Caballero J, Wheatley RM, Kapel N, López-Causapé C, Van der Schalk T, Quinn A, et al. Mixed strain pathogen populations accelerate the evolution of antibiotic resistance in patients. Nat Commun. 2023 Jul 12;14(1):4083. doi: 10.1038/s41467-023-39416-2. PubMed PMID: 37438338.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Servei de Microbiologia. Hospital Universitari Son Espases]