Categoria: Estudis i projectes

Incidència i mortalitat per càncer de tiroïdes a Balears (2000-2020)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Hospital Can Misses, l'Hospital de Manacor i l'Hospital Comarcal de Inca; els Serveis d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Mateu Orfila; la Secció de Cirurgia Endocrinològica de l'Hospital Universitari Son Espases; el Departament de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases; i el Departament de Laboratori Clínic de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat un estudi de base poblacional sobre la incidència estandarditzada per edat, taxa de mortalitat i canvis de tendència del càncer de tiroide a les illes Balears durant el període 2000-2020.

Santiago Tofé, Iñaki Argüellesorcid i Vicente Pereg, endocrinòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases;  Ana Forteza, patòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; Cristina Álvarezorcid, cirurgiana endocrina de l'Hospital Universitari Son Espases; Alessandra Repettoorcid, facultativa de medicina nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases; Luis Masmiquelorcid i Irene Rodríguez, endocrinòlegs de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; Eladio Losada, endocrinòleg de l'Hospital Can Misses; Nuria Sukunza, endocrinòloga de l'Hospital de Manacor; María Cabrer, endocrinòloga de l'Hospital Comarcal de Inca; Mildred Sifontesorcid i María Del Mar Del Barrio, patòlogues de l'Hospital Mateu Orfila; i Antonia Barcelóorcid, facultativa del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; han publicat l'article amb el títol "Age-standardized incidence, mortality rate, and trend changes of thyroid cancer in the Balearic Islands during the 2000-2020 period: a population-based study" a la revista European Thyroid Journal.

La incidència global del càncer de tiroide (CT) està augmentant a tot el món, però existeix una gran heterogeneïtat entre els estudis publicats, per la qual cosa es necessiten estudis epidemiològics específics de la població per a adequar els recursos sanitaris i avaluar l'impacte del sobrediagnòstic.

Es va realitzar una revisió retrospectiva de la base de dades del Sistema Públic de Salut dels casos incidents de CT des de 2000 fins a 2020 a la regió de les Illes Balears i es va avaluar la taxa d'incidència estandarditzada per edat (TIEE), l'edat al diagnòstic, la distribució per sexe, la grandària i el subtipus histològic del tumor, la taxa de mortalitat (TM) i la causa de mort. També es van avaluar els canvis percentuals anuals estimats i es van comparar les dades del període 2000-2009 amb els del període 2010-2020 quan l'ecografia de coll va ser feta de manera rutinària pels clínics dels Serveis d'Endocrinologia.

Referència de l'article
Tofé S, Argüelles I, Forteza A, Álvarez C, Repetto A, Masmiquel L, et al. Age-standardized incidence, mortality rate, and trend changes of thyroid cancer in the Balearic Islands during the 2000–2020 period: a population-based study. Eur Thyroid J. 2023 Mar 13;12(3). doi: 10.1530/ETJ-22-0183. PubMed PMID: 36913315.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]