Categoria: Estudis i projectes

Mecanismes i tractament de la hipertensió relacionada amb l'obesitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de recerca sobre salut global i estil de vida de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi on s'analitzen els mecanismes i tractament de la hipertensió relacionada amb l'obesitat.

Manuela Abbate Orcid, investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Mechanisms and treatment of obesity-related hypertension-Part 1: Mechanisms" a la revista Clinical Kidney Journal.

La prevalença de l'obesitat s'ha triplicat en les últimes cinc dècades. L'obesitat, especialment l'obesitat visceral, està estretament relacionada amb la hipertensió, augmentant el risc d'hipertensió primària (essencial) entre un 65% i un 75%. La hipertensió és un factor de risc important per a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort a tot el món, i la seva prevalença augmenta ràpidament després de l'augment pandèmic de l'obesitat.

Tot i que la relació causal entre l'obesitat i la pressió arterial alta (PA) està ben establerta, els mecanismes detallats d'aquesta associació encara estan en recerca. Durant més de trenta anys, el sistema nerviós simpàtic (SNS) i l'activació de la reabsorció de sodi renal, secundària a la resistència a la insulina i a la hiperinsulinèmia compensatòria, s'han considerat com a mediadors primaris de la PA elevada en l'obesitat. No obstant això, les dades experimentals i clíniques mostren que la resistència a la insulina i la hiperinsulinèmia greus poden produir-se en absència de PA elevada, desafiant la relació causal entre la resistència a la insulina i la hiperinsulinèmia com el factor clau que vincula l'obesitat amb la hipertensió.

L'objectiu de la part 1 d'aquesta revisió és resumir les dades disponibles sobre mecanismes emergents recentment que es creu que contribueixen a la hipertensió relacionada amb l'obesitat mitjançant l'augment de la reabsorció de sodi i l'expansió del volum, com ara: compressió física del ronyó per greix perirenal/intrarenal i sobreactivació del SNS sistèmic/renal i el sistema renina-angiotensina-aldosterona. També es discuteix el paper de la hiperleptinèmia, l'alteració dels reflexos quimioreceptors i baroreceptors i l'augment del greix perivascular. L'orientació específica a aquests mecanismes pot obrir el camí per a una nova intervenció terapèutica en el tractament de la hipertensió relacionada amb l'obesitat en el context dels principis de la "medicina de precisió", que es tractarà a la part 2.

Referència de l'article
Parvanova A, Reseghetti E, Abbate M, Ruggenenti P. Mechanisms and treatment of obesity-related hypertension-Part 1: Mechanisms. Clin Kidney J. 2024 Jan;17(1):sfad282. doi: 10.1093/ckj/sfad282. PubMed PMID: 38186879.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Tensiòmetre / CC BY-NC-SA 4.0]