Categoria: Estudis i projectes

Proteòmica del sèrum: càncer de pulmó i MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han participat en un estudi sobre com la proteòmica marcada amb heteroàtoms del sèrum humà del càncer de pulmó i la malaltia pulmonar obstructiva crònica revela alteracions a les selenoproteïnes.

Borja García Cosio, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; i Antònia Fuster, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Heteroatom-tagged proteomics of lung cancer and chronic obstructive pulmonary disease human serum reveal alterations in selenoproteins" a la revista Microchemical Journal.

La proteòmica marcada amb heteroàtoms permet la quantificació absoluta de selenoproteïnes utilitzant l'heteroàtom com a "etiqueta" en un detector atòmic selectiu i sensible en lloc d'un molecular. Fent ús d'aquest mètode analític, al voltant del 90% del seleni total en sèrum/plasma humà es pot mesurar com a selenoproteïnes i selenometabòlits totals i, per tant, es pot determinar l'estat del seleni.

En aquest treball, es determina la concentració absoluta de selenoproteïnes en pacients de sèrum humà amb càncer de pulmó (CP) i malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), una causa concurrent de morbiditat i mortalitat en fumadors, així com un factor de risc independent per al CP.

Es troba una correlació inversa entre SELENOP i SeAlb a HC, però també en pacients amb CP, i especialment en pacients amb MPOC i CP. A més, trobem que les concentracions d'eGPx i selenometabòlits es van associar positivament amb el sèrum humà de CP. Les concentracions de selenoproteïnes estaven alterades a MPOC i CP en comparació amb controls sans, cosa que suggereix un paper potencial del selenoproteoma en el diagnòstic i/o tractament d'aquestes malalties relacionades amb el tabac.

Referència de l'article
Callejón-Leblic B, Sánchez Espirilla S, Gotera-Rivera C, Santana R, Díaz-Olivares I, María Marín Trigo J, et al. Heteroatom-tagged proteomics of lung cancer and chronic obstructive pulmonary disease human serum reveal alterations in selenoproteins. Microchem J. 2024 Apr;199:110033. doi: 10.1016/j.microc.2024.110033.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer fent mal ús de la mascareta / CC BY-NC-SA 4.0]