Categoria: Estudis i projectes

Evolució de la mortalitat i predictors de persones que viuen amb el VIH a Catalunya i les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Medicina de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Universitari Son Espases, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre l'evolució de la mortalitat per sida i no sida i predictors a la cohort PISCIS de persones que viuen amb el VIH a Catalunya i Balears (Espanya) entre els anys 1998-2020.

Francesc Homar, metge de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; i Francisco Fanjul, metge de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Evolving AIDS- and non-AIDS Mortality and Predictors in the PISCIS Cohort of People Living With HIV in Catalonia and the Balearic Islands (Spain), 1998-2020" a la revista Open Forum Infectious Diseases.

La teràpia antiretroviral (TAR) eficaç ha reduït substancialment les morts relacionades amb la síndrome d'immunodeficiència adquirida (SIDA), desplaçant l'atenció cap a les condicions no relacionades amb la SIDA en persones que viuen amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) (PVVS). En aquest estudi s'han examinat les tendències de mortalitat i els predictors de la mortalitat per sida i no sida a la cohort de població VIH de Catalunya i Illes Balears (PISCIS) de PVVS des del 1998 fins al 2020.

Es va utilitzar un protocol modificat de codificació de causes de mort al VIH, que ha estat àmpliament adoptat per diverses cohorts de VIH per classificar les causes de mortalitat. S'han aplicat taxes de mortalitat estandarditzades per comparar-les amb la població general i s'han fet servir models de riscos competitius per determinar predictors de mortalitat relacionades amb la sida i no relacionats amb la sida.

Les taxes de mortalitat entre les PVVS han disminuït significativament durant les dues últimes dècades, amb un canvi notable cap a causes no relacionades amb la sida. El seguiment continu i la gestió eficaç d'aquestes condicions no relacionades amb la SIDA són essencials per millorar els resultats generals de salut.

Referència de l'article
Khoury N, Ángeles Martínez M, Nishi SK, Ángel Martínez-González M, Corella D, Castañer O, et al. Dietary intake of Perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and glucose homeostasis parameters in a non-diabetic senior population. Environ Int. 2024 Mar 15;186:108565. doi: 10.1093/ofid/ofae132. PubMed PMID: 38560603.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Madartzgraphics / Vih Sida Virus/ Pixabay License]