Categoria: Estudis i projectes

Impacte de la COVID-19 en la salut mental del personal sanitari a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i el grup GrAPP-caIB de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat un estudi amb mètodes mixtes sobre l'impacte de la COVID-19 en la salut mental del personal sanitari a Espanya.

Joana Ripoll, Xènia Chela-AlvarezMaria Antònia Fiol de-Roque, Rocío Zamanillo-Campos , Ignacio Ricci-Cabello , Joan Llobera i Maria Jesús Serrano-Ripoll, investigadores i investigadors d'Atenció Primària de Mallorca i del grup GrAPP-caIB de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Impact of COVID-19 on mental health of health care workers in Spain: a mix-methods study" a la revista BMC Public Health.

L'estudi investiga l'impacte en la salut mental dels professionals sanitaris a les Illes Balears durant els primers mesos de la pandèmia de COVID-19. Es va utilitzar una aproximació mixta, amb dades tant quantitatives com qualitatives. La mostra va incloure 336 professionals sanitaris, majoritàriament dones (79,2%), amb una mitjana d'edat de 46,8 anys. S'observa que el 28,8% presentava símptomes d'ansietat, el 65,1% una pitjor qualitat de la son i el 27,7% un augment en l'ús de psicofàrmacs. El distrès psicològic va afectar el 55,2%, mentre que el 27,9% va mostrar símptomes de trastorn per estrès posttraumàtic. Els resultats mostren una correlació entre el gènere, l'edat, l'experiència laboral, el contacte amb pacients de COVID-19 i la càrrega de treball amb el distrès, els símptomes de trastorn per estrès posttraumàtic, la qualitat de la son i l'ús de psicofàrmacs. Les entrevistes als professionals van revelar fonts d'incomoditat, com la por a la infecció i la manca de control, i estratègies d'afrontament, com l'evitació d'informació i la cerca de suport. Es destaca la necessitat de suport i recursos sòlids per abordar l'impacte en la salut mental dels professionals sanitaris durant la primera onada de la pandèmia.

Referència de l'article
Ripoll J, Chela X, Briones-Vozmediano Fiol-de Roque EM, Zamanillo-Campos R, Ricci-Cabello I, Llobera J, et al. Impact of COVID-19 on mental health of health care workers in Spain: a mix-methods study. BMC Public Health. 2024 Feb 14;24(1):463. doi: 10.1186/s12889-024-17979-z. PubMed PMID: 38355471.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
 
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]