Categoria: Estudis i projectes

Pneumologia de Son Espases i l'IdISBa participen en una revisió sobre la MPOC primerenca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins epr539El Servei de Medicina Respiratòria de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un article sobre el que és la MPOC primerenca i perquè és important. També hi han participat l'Institut d'Investigació de l'Hospital Universitari de la Princesa, el CIBER-Centro de Investigación en Red de Enfermedades Respiratorias, la University of Arizona i el Lovelace Respiratory Research Institute of Albuquerque.

Borja Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "What is early COPD and why is it important?" a la revista European Respiratory Journal.

Hi ha un augment de l'interès per la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), ja que es preveu que els esforços de prevenció i tractament poden modificar el seu curs clínic. El concepte de MPOC primerenca no és nou, però recentment ha augmentat l'interès, donades les noves dades de població, recentment avanços cel·lulars i moleculars i els coneixements dels assaigs clínics. Fins a la data, encara existeixen moltes llacunes de coneixement sobre la MPOC primerenca, sobretot perquè la MPOC s'ha considerat sempre una malaltia de la vellesa, i s'ha donat poca atenció als canvis patològics que es donen en els pulmons de pacients de risc abans de desenvolupar clínicament MPOC evident. Estudis futurs podríen enfocar-se en identificar anticipadament les manifestacions patològiques de la MPOC amb l'objectiu de prevenir la seva progressió en individus susceptibles. En aquesta revisió, es volia resumir què es coneix sobre la MPOC primerenca, des de les perspectives epidemiològiques, cel·lulars i clíniques.

Referència de l'article
Soriano JB, Polverino F, Cosio BG. What is Early COPD and Why is it Important? Eur Respir J. 11 octubre 2018.
PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ariadna Creus i Àngel García. CCIIC]