Categoria: Estudis i projectes

La dieta mediterrània redueix un 30% el risc d’infart, d’ictus o de mort cardiovascular, segons un estudi, en el qual ha participat Son Espases

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta del primer article que es publica a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine, sobre la prevenció primària de les malalties cardiovasculars amb la dieta mediterrània. Ha estat un estudi de quasi 10 anys de durada en el qual han participat investigadors de l’Hospital Universitari Son Espases i de l’IUNICS, encapçalats per Miquel Fiol com a investigador principal i emmarcats dins del CIBERobn, que s’encarrega d’estudiar la fisiopatologia de l’obesitat i de la nutrició.

En aquest treball d’investigació, es demostra com la dieta mediterrània, suplementada amb oli d’oliva extra verge o amb fruits secs, pot reduir el risc d’infart de miocardi, d’ictus o de mort cardiovascular. L’estudi PREDIMED s’ha realitzat amb pacients majors de 55 anys i amb factors de risc cardiovascular com, per exemple, tabac, colesterol i hipertensió. Amb 7.500 participants , es tracta del major assaig clínic de la investigació espanyola, així com un dels principals de nutrició del món.

La participació de Son Espases ha consistit en la coordinació dels 652 pacients reclutats als centres de salut, que s’han repartit en 3 grups i que han estat, rigorosament, controlats durant 4 anys i mig per dietistes.

El primer grup ha seguit una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra (50ml al dia). El segon grup també ha seguit una dieta mediterrània però suplementada amb fruits secs (35 grams de nous o d’ametlles al dia). Mentre que el tercer grup ha seguit una dieta baixa en greixos.

Els resultats han demostrat una reducció del 30% de casos d’ictus, d’infart de miocardi o de mort per causa cardiovascular en els pacients dels dos primers grups.

L’estudi, publicat a la revista New England Journal of Medicine,  ha estat  finançat per l’Institut de Salut Carlos III i s’espera que tengui un important impacte econòmic i mediàtic. Només el primer dia de la publicació de la notícia  se n’han fet ressò “The New York Times”, “The Washington Post”, “The San Francisco Chronicle”, “Boston Global” , “El País” i “El Mundo”.

[Font: Hospital Univesitari Son Espases. 08/03/2013]