Categoria: Estudis i projectes

La Direcció General de Salut Pública i Consum i l’AECC inicien un programa d’investigació de detecció precoç del càncer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Consum i l’Associació Espanyola contra el Càncer posaran en marxa, el proper 1 de maig, un programa d’investigació per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte a l’àrea de salut de Muro, a Mallorca. El programa també es posarà en marxa a les illes de Menorca (Ferreries) i d’Eivissa (Sant Antoni de Portmany).

Així ho ha explicat el director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso, que en la presentació del programa ha estat acompanyat de la presidenta de l’Associació Espanyola contra el Càncer a les Balears, Teresa Martorell, i del coordinador del programa a l’Hospital Comarcal d’Inca, el Dr. José Reyes Moreno.

El programa d’investigació, de dotze mesos de durada, s’adreça a una població de risc mitjà de càncer colorectal, amb edats compreses entre 50 i 69 anys, sense antecedents personals ni familiars de càncer de còlon i asimptomàtics, amb l’objectiu de reduir la incidència i la mortalitat d’aquest tipus de càncer mitjançant la detecció i el tractament dels adenomes colorectals i el càncer en fases inicials.

Població objectiu de 1.224 persones

El programa d’investigació es durà a terme entre la població mallorquina de Muro, de 6.294 habitants, 1.224 dels quals es troben en una edat compresa entre 50 i 69 anys. Hi poden participar totes les persones que ho vulguin, a excepció de les que presenten símptomes relacionats amb patologies de càncer de còlon o recte, les que tenen antecedents familiars o personals de càncer de còlon, i les que en els darrers anys s’hagin fet exploracions endoscòpiques.

Els participants en la investigació es faran una determinació de sang oculta en femta mitjançant una tècnica immunològica quantitativa, que es durà a terme al laboratori de l’Hospital Universitari Son Espases. En cas de resultat negatiu, les persones en seran informades. En cas de resultat positiu, se’ls oferirà la possibilitat de fer-se una colonoscòpia a l’Hospital Comarcal d’Inca. Si la colonoscòpia és normal, el pacient no necessitarà més controls fins passats deu anys; en cas contrari, se li aplicaran els tractaments corresponents a cada cas.

El programa d’investigació de detecció precoç del càncer de còlon i recte comptarà amb la col·laboració dels metges del Centre de Salut de Muro, el Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Son Espases i el Servei de Radiologia de l’Hospital Son Llàtzer.

Actualment, el càncer de còlon i recte constitueix en l’àmbit estatal, el tipus de càncer més freqüent entre la població. Així mateix, és la segona causa de mortalitat a les Balears, amb 200 defuncions l’any, tan sols per darrere del càncer de pulmó.