Categoria: Estudis i projectes

Relació la microbiota oral i la malaltia d'Alzheimer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi on es relaciona la microbiota oral i la malaltia d'Alzheimer. També hi han participat diferents centres internacionals.

Antoni Sureda, investigador de l'IdISBa i membre del CIBEROBN, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Oral microbiota and Alzheimer's disease: Do all roads lead to Rome?" a la revista Pharmacological Research.

La malaltia d'Alzheimer (MA) és una patologia neurodegenerativa progressiva que afecta milions de persones al món amb deposició de plaques senils. Mentre els factors de risc genètics i ambientals associats amb l'aparició i consolidació de la MA són heterogenis i esporàdics, l'evidència en augment suggereix un potencial vincle entre algunes malalties infeccioses causades per la microbiota oral i MA. Se suggereix que la disbiosi oral de microbiota contribuex directament a la producció de proteïnes amiloides o indirectament a la neuroinflamació, a conseqüència de la invasió bacterial.

Durant la darrera dècada, el desenvolupament de la base de dades de microbiota oral (HOMD) ha aprofundit en la comprensió dels microbis orals i els seus diferents papers durant la vida humana. Els patògens orals causen sobretot càries, malalties periodontals i edentulisme en la població gran, i, en particular, s'han associat alteracions en la microbiota oral causant malaltia periodontal crònica al risc de patir MA. Aquí es descriu com diferents alteracions de la microbiota oral podrien ser vinculades a la MA, remarcant la importància d'una higiene oral bona per a la prevenció de la disbiosi de la microbiota.

Referència de l'article
Sureda A, Daglia M, Argüelles Castilla S, Sanadgol N, Fazel Nabavi S, Khan H, et al. Oral microbiota and Alzheimer’s disease: Do all roads lead to Rome? Pharmacol Res. 2020;151:104582. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104582. PubMed PMID: 31794871.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermera acompanya a persona atesa a urgències / CC BY-NC-SA 4.0]