Categoria: Estudis i projectes

Ependimomes lipomatosos de la fosa posterior

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un cas i revisió de la literatura sobre els ependimomes lipomatosos de la fosa posterior. També hi ha participat l'Hospital Clínico San Carlos.

Osman A. Salazar Asencio, neurocirurgià de  l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Ependimomas lipomatosos de la fosa posterior. Un subtipo muy infrecuente y poco conocido. Presentación de caso y revisión de la literatura" a la Revista Española de Patología.

Els ependimomes són tumors glials ben circumscrits compostos de cèl·lules petites uniformes amb un nucli redó en una matriu fibril·lar. Es caracteritzen per zones anucleades perivasculars (pseudorosetes) i, en alguns casos, rosetes ependimàries. Tres fenotipus histològics són els més reconeguts: papil·lar, de cèl·lules clares i tanicític. L'OMS reconeix casos rars d'ependimomes amb metaplàsia lipomatosa. Els ependimomes lipomatosos de fosa posterior són extremadament infreqüents, i en la cerca els autors han trobat 7 casos reportats en la literatura (excloent infants). S'originen habitualment del quart ventricle i podrien presentar extenció celebel·losa. Aquests solen presentar extensa vacuolització empenyent el nucli a la perifèria i simulant l'aparença de "signet-ring cells" (cèl·lules en anell de segell). Radiològicament hi ha poques troballes que siguin característiques d'aquest tipus de tumors. La immunohistoquímica és decisiva per a no confondre aquesta variant amb lesions més comunes, com l'adenocarcinoma metastàtic, especialment els de mama, intestí i renal.

Referència de l'article
Rascón-Ramírez FJ, Salazar-Asencio OA, Trondin A, Vargas-Jiménez AC, Subhi-Issa I, Brin-Reyes JR. Ependimomas lipomatosos de la fosa posterior. Un subtipo muy infrecuente y poco conocido. Presentación de caso y revisión de la literatura. Rev Esp Patol. Nov 2019. doi: 10.1016/j.patol.2019.08.003

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

Foto: Jensflorian / Ependymoma pseudorosette / CC BY-SA 3.0]