Categoria: Estudis i projectes

El IUNICS-IdISBa ha publicat un article sobre els aspectes clau del fitat i calcificacions patològiques.

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha publicat un article sobre els aspectes clau del fitat i calcificacions patològiques. També hi han participat el IUNICS i la Universitat de les Illes Balears.

Fèlix Grases i Antonia Costa-Bauza, investigadors del IUNICS-IdISBa han publicat l'article amb el títol "Key Aspects of Myo-Inositol Hexaphosphate (Phytate) and Pathological Calcifications" a la revista Molecules.

El fitat (myo-inositol hexafosfat, InsP6) és un component dietètic important de llavors, llegums, fruits secs i cereals sencers. Tot i que aquesta molècula es va descobrir el 1855, els seus efectes biològics com a antinutrient es van descriure per primera vegada el 1940. L'efecte antinutrient del fitat es deu al fet que pot disminuir la biodisponibilitat d'importants minerals en determinades circumstàncies. No obstant això, durant els darrers trenta anys els investigadors han identificat molts beneficis importants per a la salut del fitat. Així, han passat cent cinquanta anys des del descobriment del fitat fins a les primeres descripcions dels seus efectes beneficiosos. Aquest llarg retard pot ser degut a la dificultat per determinar el fitat en medis biològics i perquè la desfosforilació de fitats genera molts derivats (InsPs) que també tenen funcions biològiques importants. Aquest treball descriu el paper de l'InsP6 en el bloqueig del desenvolupament de les calcificacions patològiques. Així, estudis in vitro han demostrat que l'InsP6 i els seus hidrolitzats (InsPs: InsP5, InsP4, InsP3, InsP2), igual que el pirofosfat, bifosfonats i altres polifosfats, tenen una alta capacitat per inhibir la cristal·lització de sal de calci. L'administració oral o tòpica de fitat in vivo disminueix significativament el desenvolupament de calcificacions patològiques, tot i que els detalls del mecanisme subjacent eren incerts. Ara sabem que s'han d'atribuir a la gran capacitat inhibidora de la calcificació de tot el conjunt d'InsPs que es generen. En absència d'administració d'InsP6, només l'InsP2 s'excreta a nivells detectables a l'orina.

Referència de l'article
Grases F, Costa-Bauza A. Key Aspects of Myo-Inositol Hexaphosphate (Phytate) and Pathological Calcifications. Molecules. 2019;24(24). doi: 10.3390/molecules24244434 . PubMed PMID: 31817119.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pixnio / Semillas / CC BY-NC-SA 4.0]