Categoria: Estudis i projectes

Optimització del perfil de tiroides amb finalitats diagnòstiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei del Laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat publicat un estudi sobre l'optimització del quadre de tiroides amb finalitats diagnòstiques.

Jose Antonio DelgadoMaría I Pastor García i David Ramos Chavarino, facultativos del laboratorio del Hospital Universitario Son Espases; i Josep Miquel Bauça Daniel Morell-García i Antònia Barceló, facultatius del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Optimization of the Thyroid Panel for Diagnostic Purposes: Thyrotropin Cut-Off Values for the Reflex Addition of Free Thyroxine" a la revista Clinica Chimica Acta.

a mesura de la tirotropina sèrica és la prova més sensible i específica per al cribratge de la disfunció tiroidea, mentre que la tiroxina lliure es manté com a prova reflexa en cas de tirotropina patològica . Al laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases, l'estratègia seguida per l’ampliació de fT4 en adults d'atenció primària inclou un "marge de seguretat" ( peticions amb tirotropina ≤1.0 o ≥4.0 mIU/L) , per sobre i sota del valor de referència ( 0.35-4.95 mIU/L), per tal de detectar tota la patologia tiroidea. L'objectiu d’aquest estudi és optimitzar els valors de tall de tirotropina per l'addició de tiroxina lliure i, basat en aquests talls, analitzar retrospectivament les mesures evitables de tiroxina lliure i possibles conseqüències clíniques adverses.

Referència de l'article
Delgado JA, Bauça JM, Pastor García MI, Morell-García D, Ramos Chavarino D, Barceló A. Optimization of the thyroid panel for diagnostic purposes: Thyrotropin cut-off values for the reflex addition of free thyroxine. Clin Chim Acta. 15 febrer 2020;505:125-9. ;10.1016/j.cca.2020.02.016. PubMed PMID: 32070724.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]