Categoria: Estudis i projectes

Consultes telefòniques per atendre als pacients d'Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut de Menorca ha publicat un article sobre les consultes telefòniques per atendre als pacients durant la COVID-19.

Elena Muñoz Seco, Especialista en Medicina Familiar i Comunitària de la Unitat Sanitària de Es Castell, ha publicat l'article amb el títol "Las consultas por teléfono han llegado para quedarse" a la revista Actualización en Medicina de Familia.

A Espanya, en diferents comunitats, un nombre cada vegada major de persones poden accedir al seu professional del centre de salut per telèfon. Aquestes telefonades professional-pacient es realitzen majoritàriament de forma programada, amb processos de cita i llocs específics a les agendes que afavoreixen la qualitat d'aquestes interaccions. La consulta telefònica a Atencó Primària millora l'accessibilitat i redueix les interrupcions de la consulta per telefonades no programades. S'ha demostrat que aquesta via de comunicació pot resoldre problemes de divers tipus i en distints grups d'edat.

En aquesta pandèmia COVID-19, la consulta telefònica en Atenció Primària ha estat clau per permetre seguir treballant als professionals sanitaris confinats per patologies prèvies, per edat o per ser COVID positius i també per al seguiment de pacients COVID lleus i moderats, als que s'han donat d'alta de l'hospital i per a resoldre molts altres problemes de salut, disminuint l'afluència de pacients al centre i, per tant, reduints les possibilitats de contagi del virus. Fins fa unes setmanes les consultes telefòniques suposaven un 5-15% de les agendes diàries d'un metge de família, en l'escenari actual els percentatges s'han invertit i les visites s'han reduït al mínim imprescindible.

 

Referència de l'article
Muñoz Seco, Elena. Las consultas por teléfono han llegado para quedarse. AMF [Internet]. 2020.

Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]