Categoria: Estudis i projectes

Característiques comunes i diferencials del lipidoma de membrana de les línies cel·lulars de càncer de còlon i les seves vesícules secretades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Lípids en Patologia Humana de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre característiques comunes i diferencials del lipidoma de membrana de les línies cel·lulars de càncer de còlon i les seves vesícules secretades. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Bestard-Escalas, Albert Maimó-Barceló, Daniel H. Lopez, Rebeca Reigada i Gwendolyn Barceló-Coblijn, investigadors de l'IdISBa i membres del Grup Lipids in Human Pathology, han publicat l'article amb el títol "Common and Differential Traits of the Membrane Lipidome of Colon Cancer Cell Lines and Their Secreted Vesicles: Impact on Studies Using Cell Lines" a la revista Cancers.

El càncer colorectal (CRC) és la quarta causa de mort per càncer en el món. A pesar dels programes de cribratge, la seva incidència en la població de menys de cinquanta anys augmenta. Per tant, es necessiten nous protocols d'estratificació basats en enfocaments multiparamètrics. En aquest escenari, el lipidoma emergeix com una poderosa eina per classificar tumors, incloent-hi CRC, el qual ha demostrat ser molt sensible a la malignització cel·lular. Per tant, la possibilitat per descriure el lipidoma al nivell d'espècies de lípids ha renovat l'interès per investigar el paper d'espècies lípids específiques en mecanismes patològics, sent les línies cel·lulars comercials, un model encara molt utilitzat per aquest propòsit. En aquest treball, es caracteritza el lipidoma de cinc línies cel·lulars de còlon comercials i de les vesícules extracel·lulars (VEs) que secreten.

Referència de l'article
Bestard-Escalas J, Maimó-Barceló A, Lopez DH, Reigada R, Guardiola-Serrano F, Ramos-Vivas J, et al. Common and Differential Traits of the Membrane Lipidome of Colon Cancer Cell Lines and their Secreted Vesicles: Impact on Studies Using Cell Lines. Cancers (Basel). 2020;12(5). doi: 10.3390/cancers12051293. PubMed PMID: 32443825.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric  | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Anàlisis clíniques, Analítiques, Laboratori / CC BY-NC-SA 4.0]