Categoria: Noves tecnologies

El Servei de Ginecologia de l'Hospital Mateu Orfila aplica una nova tècnica per a les biòpsies de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Mateu Orfila és el primer centre del Servei de Salut de les Illes Balears a aplicar una tècnica més nova per a l'extirpació de tumors no palpables de mama. Aquest mètode consisteix en la utilització d'un ecògraf intraoperatori que, a través d'una sonda lineal d'alta freqüència, permet localitzar el tumor amb la màxima fiabilitat i extirpar el nòdul amb els marges de seguretat òptims amb la mínima incisió.

Aquest tipus de biòpsies de mama ecoguiades que ha posat en marxa el Servei de Ginecologia, que dirigeix el Dr. Juan Carlos Hermoso, ja s'ha utilitzat amb èxit en un total de deu pacients de l'illa i, en la majoria dels casos, substitueix el mètode d'extirpació mitjançant la col·locació d'un arpó guiat per mamografia. En aquests casos, les pacients havien d'acudir al servei de radiologia com a pas previ al quiròfan per poder inserir a la mama un arpó metàl·lic que indiqués la posició de la lesió tumoral. En tots els casos, la peça extirpada es remet al Servei d'Anatomia Patològica per confirmar que el tumor s'ha extirpat amb els marges de seguretat correctes i procedir a la seva anàlisi.

A més de ser un mètode que simplifica el procés quirúrgic, les biòpsies de mama ecoguiades són menys agressives per a la pacient i molt més precises i fiables, explica el Dr. Hermoso, qui s'ha format en aquesta tècnica a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

[Font:Servei de Salut de les Illes Balears. 05/09/2014]