Categories: Noves tecnologies, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La plataforma EinaSalut avançarà cap a la intel·ligència artificial amb una inversió d'1,1 milions d'euros

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

EinaSalut és una plataforma digital revolucionària dirigida a millorar la salut individual i col·lectiva. El nou desenvolupament permetrà promoure i aprofitar les interaccions dels usuaris.

La Conselleria de Salut i Consum destinarà 1,1 milions d’euros al desenvolupament evolutiu de la plataforma EinaSalut cap a un sistema intel·ligent que promogui i aprofiti les interaccions dels usuaris. El Consell de Govern ha autoritzat la contractació del servei de desenvolupament d’aquesta plataforma digital revolucionària, que va dirigida a millorar la salut individual i col·lectiva de la població balear.

La Direcció General de Salut Pública i Participació va posar en marxa aquest projecte de compra pública innovadora el 2019 amb una inversió de prop de 530.000 euros, dels quals 386.939 van ser finançats pels fons FEDER. Una vegada creada la plataforma i posada a l’abast de la població el 2022, es requereix un procés d’escalament cap a un sistema intel·ligent que promogui i aprofiti les interaccions dels usuaris per millorar-la.

Cal remarcar que EinaSalut és, d’una banda, un instrument perquè ciutadans sans o amb malalties, puguin avaluar el seu estat de salut física i emocional, saber com poden millorar-la a través d’accions progressives i avaluar-ne els resultats. De l’altra, és un instrument de treball col·lectiu perquè institucions, centres educatius, empreses i associacions puguin posar en marxa, seguir i avaluar els seus projectes vinculats a la promoció de la salut.

A més, EinaSalut és un motor de recopilació de dades massives. Les dades que es recopilen a partir dels qüestionaris que emplenen els usuaris, vinculats a un codi postal, es poden processar i creuar amb altres fonts d’informació, com l’INE, per tal de conèixer amb més precisió l’estat de salut de les diferents barriades i comunitats i, a partir d’aquí, prendre decisions de gestió eficaces i eficients per part de les administracions públiques.

Aquest projecte està en línia amb l’Estratègia de Salut Digital del Sistema Nacional de Salut i també amb l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial, la qual considera que existeix una oportunitat per aplicar la intel·ligència artificial com un element de transformació de l’economia i la societat. Aquestes estratègies també permeten abordar els grans reptes socials com la bretxa de gènere, la bretxa digital o la transició ecològica.

L’Estratègia planteja cinc eixos, entre els quals es pretén potenciar l’ús de la intel·ligència artificial en l’Administració pública, per millorar-ne la transparència i conèixer de manera més exacta la societat en la qual ens trobam, i determinar així les prioritats d’actuació identificant aquells àmbits amb avantatges competitius i aquells altres més desfavorits.

EinaSalut és un projecte de compra pública innovadora en el qual s’han invertit fins ara 529.204 euros (el 50% de fons FEDER). Les empreses adjudicatàries van ser Ibermàtica, Vicomtech i 4idcp. La construcció de la plataforma va començar el 2019 i hi han participat més de 70 persones de diferents conselleries, institucions, associacions i empreses, no només de les Balears, sinó també d’altres regions.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/05/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*22/05/2023 ultimahora.es - Salut destina 1,1 millones al desarrollo hacia la inteligencia artificial de EinaSalut.