Categoria: Noves tecnologies

Devers 2.500 persones han accedit des d'un dispositiu electrònic a la seva història de salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Devers 2.500 persones han accedit des d'un ordinador o un altre dispositiu electrònic a la seva història de salut durant els deu primers mesos de 2014, la qual cosa suposa un augment del 15,8 % respecte de l'any anterior. Aquest servei, al qual s'accedeix amb un certificat digital —com ara el DNI electrònic—, permet consultar dades com la historia clínica del pacient, informes, fulls de medicació i contactes ambulatoris i hospitalaris rebuts, i també accedir al registre de voluntats anticipades. A més, enguany el nombre de visites al Portal del Pacient del Servei de Salut ha augmentat un 22,36 %, amb 376.000 accessos fins al mes de novembre, mentre que en el mateix període de 2013 se'n registraren 307.630.

El Portal del Pacient ofereix dos tipus de serveis als usuaris depenent del grau de seguretat exigit en accedir-hi: en primer lloc, els serveis que només requereixen introduir-hi el codi d'identificació del pacient (CIP) i la data de naixement, com per exemple demanar cita amb el metge de família o amb l'infermer, consultar el percentatge d'aportació farmacèutica o actualitzar les dades de contacte; i, en segon lloc, els serveis que requereixen un certificat digital, com ara accedir a la història de salut.

Per una altra banda, cal destacar que 20 de cada 100 visites es varen fer des d'un telèfon intel·ligent o una tauleta tàctil, cosa que demostra que cada vegada hi ha més persones que consulten de manera segura les seves dades clíniques i altres serveis en el web del Servei de Salut.

Aquestes xifres són el resultat de l'aposta del Servei de Salut per potenciar tots els mitjans telemàtics de què disposa. La posada en funcionament de serveis com ara el Portal del Servei de Salut, el centre d'atenció telefònica, el Portal del Pacient o el servei de gestió de tràmits telemàtics ha permès a molts usuaris fer les gestions a distància sense haver de cenyir-se a un horari, ja que aquests serveis funcionen durant les 24 hores dels 365 dies de l'any i sense haver de desplaçar-se a un lloc concret, i sempre amb la màxima cura per mantenir la seguretat i la confidencialitat de les dades del pacient.

A més, el Portal del Pacient ofereix una plataforma de tràmits que engloba la borsa unificada, la nova targeta sanitària i un espai destinat a bústia de suggeriments.

Altres serveis telemàtics

Cal remarcar que el Portal del Servei de Salut és així mateix un canal directe i eficaç per transmetre coneixement als usuaris: informació institucional, recursos sanitaris, informació sanitària, cartera de serveis o informació de gestió sanitària i econòmica.

Per una altra banda, el centre d'atenció telefònica del Servei de Salut —que s'encarrega de les cites per a l'Atenció Primària, de les incompareixences hospitalàries i de la cita especialitzada a l'Hospital Comarcal d'Inca— va rebre un total d'1.737.061 telefonades del gener al setembre de 2014 i s'hi varen concertar 1.028.120 cites.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 30/12/2014]