Categories: Noves tecnologies, Qualitat, Formació continuada

Son Espases utilitza la impressió 3D per a planificar intervencions quirúrgiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases ha començat a utilitzar la impressió 3D per a la planificació d’intervencions quirúrgiques. Fins ara, se n’han beneficiat una quinzena de pacients de Cirurgia Maxil·lofacial; tot i que, progressivament, s’anirà oferint aquesta tècnica a pacients de: Traumatologia, Traumatologia Infantil i Angiologia i Cirurgia Vascular.

A més de la planificació de les intervencions, aquesta tecnologia també es pot utilitzar per a la formació de professionals i d’estudiants.

El director gerent de Son Espases, Josep Pomar, i la subdirectora quirúrgica, Marta de la Cruz, van presentar la primera Jornada Impressió 3D organitzada per aquest hospital. La Jornada va comptar amb la presència d’especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona, i de l’Hospital Parc Taulí, de Sabadell. Durant la presentació, Pomar va esmentar que el projecte sorgeix de l’empremta de diferents professionals de l’hospital i que, com no pot ser de cap altra manera, ha comptat amb el suport de la Direcció del Centre.

A partir d’una imatge radiològica en 2D —una TC o una ressonància magnètica—, el radiòleg, que és l’especialista acostumat a interpretar les imatges, les hi dona volum per convertir-les en una imatge 3D. En aquest punt, es pot decidir imprimir la imatge en 3D perquè el cirurgià pugui experimentar amb la figura abans de l’operació o, per contra, pot practicar virtualment a través de l’ordinador amb unes ulleres 3D.

La Comissió d’Impressió 3D es creà a finals de l’any passat i està formada pel coordinador i anestesiòleg Leandro Brogi; la subdirectora quirúrgica i uròloga, Marta de la Cruz; els cirurgians maxil·lofacials Pablo Espinosa i Alba Verano; la radiòloga Carolina Nieto; el cirurgià pediàtric Enrique Perri; els informàtics Juan Carlos Pérez i Santiago Garau; el biotecnòleg Marc Ferrà, i la tècnica en simulació Julia Guerrero.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 02/12/2019

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*02/12/2019 diariodemallorca.es - Son Espases utilitza la impressió 3D per a planificar intervencions quirúrgiques.