Categoria: Laboratoris

El Servei de Laboratoris de Salut Pública realitza els mètodes d'especiació d'arsènic i mercuri en aliments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Laboratoris de Salut Pública de les llles Balears, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, de la Conselleria de Salut, ha incorporat a la seva cartera de serveis els mètodes d'especiació d'arsènic i mercuri en aliments.

El risc pel consum d'aquests metalls està en funció de la forma metàl·lica en la qual es presenta en l'aliment:

  • L'arsènic és un metal·loide que presenta característiques intermèdies entre metalls i no metalls. Es troba en la naturalesa en diferents formes inorgàniques i orgàniques i en diferents estats d'oxidació (-III, 0, III, V), els més freqüents són l'estat AsV i AsIII. Les formes inorgàniques són més tòxiques i l'estat AsIII és el més tòxic.
  • En el cas del mercuri, pot existir en tres estats d'oxidació: Hg (0, I, II). Es pot presentar en formes orgàniques i inorgàniques, en aquest cas, la forma orgànica, concretament el metilmercuri, és la forma més tòxica.

A finals de 2015 es va adquirir l'equip ICP-MS (espectròmetre de masses amb plasma d'argó inductivament acoplat) per a l'anàlisi d'elements metàl·lics. En aquest equip es va acoplar un mòdul d'HPLC (cromatografia de líquids d'alta resolució). Aquesta unió ha permès l'especiació d'aquests metalls.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. Servei de Laboratoris de Salut Pública]

[Foto: Servei de Laboratoris de Salut Pública]