Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Tests antigènics: eina ràpida de diagnòstic i cribatge de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha aprovat l'actualització de la “Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19”. El text inclou, entre altres novetats, la incorporació dels tests antigènics com a eina de diagnòstic i cribatge.

L'objectiu principal és facilitar el diagnòstic i que aquest pugui realitzar-se el més ràpid possible i així poder iniciar les mesures de control oportunes per a disminuir la transmissió del virus.

D’Aquesta manera es reforça la necessitat de que les comunitats autònomes estableixin els circuits de diagnòstic per a prioritzar proves a les persones amb símptomes, i aquelles dirigides a l'estudi de brots en àmbits estratègics, aixi com en uns certs entorns com a centres sanitaris, sociosanitaris o educatius.

També s'incideix en què es defineixin els sistemes de registre.

Període d'aïllament i quarantena dels contactes estrets

  • Per als casos lleus, es manté l'aïllament de 10 dies des de l'inici de símptomes, sempre que hagin transcorregut almenys 3 sense presentar cap símptoma.
  • En els casos asimptomàtics que resultin positius, l'aïllament es mantindrà en 10 dies des de la data de presa de la mostra per al diagnòstic. Cada comunitat autònoma supervisarà fins que s'estableixi l'alta epidemiològica.
  • A l'àmbit laboral, el personal sanitari i sociosanitari que resulti ser un cas confirmat i no requereixi ingrés hospitalari, seguirà les mateixes pautes que la població general quant a l'aïllament. Aquests treballadors es podran reincorporar al seu lloc de treball als 10 dies de l'inici de símptomes sempre que romanguin asimptomàtics almenys els últims 3 dies, i després de la realització d'una prova de diagnòstic que indiqui que han superat el període de transmissibilitat de la infecció.
  • Als contactes estrets, se'ls indica vigilància i quarantena durant els 10 dies posteriors a l'últim contacte amb un cas confirmat.

[Font: Ministeri de Sanitat. 22/09/2020]

[Foto: CS Sa Pobla]