Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Informe ALADINO 2019

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Estudi d'ALimentació, Activitat física, Desenvolupament INfantil i Obesitat a Espanya (ALADINO 2019) és un estudi descriptiu transversal de les mesures antropomètriques obtingudes per mesurament directe i de factors associats obtinguts mitjançant qüestionaris en una mostra aleatòria de 16.665 escolars de 276 Centres d'Educació Primària, representativa de la població escolar de 6 a 9 anys resident a Espanya.  Aquest treball de camp es va realitzar entre octubre i desembre de 2019 en les 17 Comunitats Autònomes i 2 Ciutats Autònomes del territori nacional. Hi van participar 381 infants de les Illes Balears, 119 nins i 109 nines, pertanyents a 6 centres escolars.

Aquest estudi forma part de la cinquena onada de la iniciativa COSI EURO OMS per a la vigilància armonitzada de l'obesitat infantil en la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut.

Els resultats mostren una tendència descendent de l'excés de pes des de 2011 i una estabilitzacio respecte a 2015, encara que la prevalença de sobrepès i obesitat dels escolars de 6 a 9 anys a Espanya encara és elevada.

Els factors que destaquen en l'associació a l'obesitat, destaquen els relacionats amb els hàbits d'alimentació i amb la falta d'activitat física, així com al baix consum de fruites i verdures o l'excés de temps davant de les pantalles. També hi ha una important diferència relacionada amb el nivell d'ingressos econòmics de la família i el nivell educatiu dels progenitors.

Informe ALADINO 2019.

[Font: Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)]

[Foto: Govern de les Illes Balears]