Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Farmacoterapèutica

Salut finançarà programes conjunts per a la prevenció i a l'atenció d'addiccions

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum aportarà 756.439 euros per finançar programes conjunts amb el Consell de Mallorca dirigits a la prevenció i a l’atenció de les addiccions, després que el Consell de Govern hagi autoritzat la signatura del conveni entre ambdues institucions.

La finalitat d’aquest conveni és la col·laboració i la coordinació en el desenvolupament d’accions en relació amb l’atenció, el tractament i la inserció de les persones amb problemes d’addiccions, i la coordinació i col·laboració en el desenvolupament d’actuacions preventives d’addiccions, a l’illa de Mallorca, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2020.

Les accions que integren aquest conveni són preparar i subministrar metadona a les persones usuàries de les unitats de conductes addictives (UCA) i derivar els usuaris que s’hi atenen perquè recullin la metadona als centres de salut o oficines de farmàcia de l’illa de Mallorca; desenvolupar el programa d’atenció i tractament ambulatori i inserció a través de les UCA, que duen a terme els equips professionals que donen cobertura a cinc unitats de conductes addictives; col·laborar en l’oferta i el seguiment de programes preventius dins l’àmbit educatiu; coordinar les actuacions de prevenció en l’àmbit comunitari; col•laborar en la recollida de dades dels indicadors que se sol·licitin per donar resposta a les memòries sobre actuacions en addiccions i dur a terme formació per a professionals.

Com a part del conveni,a més de l’aportació econòmica, la Conselleria es compromet també al següent:

  • Pel que fa a la preparació i subministrament de metadona als UCA de tot Mallorca i als centres de salut inclosos en el programa, aportar-hi el clorhidrat de metadona, l’equipament, l’envasat, la furgoneta i el personal (un farmacèutic, dos auxiliars de clínica i un xofer).
  • Incloure, en el marc del conveni signat amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, la dispensació de metadona en oficines de farmàcia per als usuaris de les unitats de conductes addictives.
  • Dur a terme el programa d’atenció i tractament ambulatori: cobertura d’assistència ambulatòria a les persones amb addiccions del municipi de Palma.
  • Aportar el material de recollida d’orines i de subministrament de metadona per als usuaris que en recullen periòdicament a les unitats de conductes addictives.
  • Acordar conjuntament amb el Consell Insular de Mallorca els programes i les accions d’atenció i prevenció d’addiccions. Les actuacions esmentades han d’anar dirigides al medi escolar i sociocomunitari i han de procurar una millor coordinació per harmonitzar les actuacions amb equips de les àrees educatives, sanitàries i socials mitjançant els òrgans competents.
  • Aportar eines didàctiques necessàries per fer programes preventius en l’àmbit educatiu, així com altres materials de sensibilització.
  • Dur a terme formació de professionals d’atenció i prevenció a les addiccions.

Amb la signatura d’aquest nou conveni es dona continuïtat a la col·laboració establerta entre ambdues institucions des de fa anys.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 16/11/2020]

[Foto: moritz320 / Barra café / Pixabay License