Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Quarta fase de l’estudi de prevalença de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A la quarta fase de l’estudi epidemiològic d’abast estatal de la infecció pel SARS-CoV-2 que l'Institut de Salut Carles III va posar en marxa, a les Illes Balears hi han participat 2.443 persones, el que suposa una participació del 43 %. Així mateix, hi ha citades 378 persones més per fer-se la prova.

Cal destacar que durant aquesta fase de l’estudi, 2.150 persones varen ser descartades perquè no va ser possible localitzar-les, i 134 persones no es varen presentar el dia de la cita a fer-se la prova. 249 persones més estan encara pendents de confirmar la seva participació a la quarta fase.

A les Illes Balears hi seran citades 4.934 persones: 2.497 a Mallorca, 973 a Menorca, 1.014 a Eivissa i 450 a Formentera. A la mostra poblacional hi ha persones de tots els grups d'edat i localitzacions geogràfiques.

L’estudi contempla prendre mostres de totes les persones que conviuen en un mateix domicili. Això li dona més representativitat i, a més, pot permetre diferenciar entre les infeccions noves que tenen lloc per transmissió comunitària i les que es puguin produir dins les llars.

Amb aquesta nova fase de l’estudi es pretén estimar el percentatge de la població espanyola que ha estat en contacte i ha desenvolupat anticossos contra el SARS-CoV-2. Aquest fet és conegut amb el concepte de seroprevalença. L’estudi també pretén valorar com ha evolucionat la immunitat en aquelles persones que havien estat positives.

A mitjans de juny, la tercera fase de l’estudi de seroprevalença va mostrar que les Illes Balears eren la comunitat on menys s’havia propagat la COVID-19, amb un 1,4 % de la població balear que havia desenvolupat anticossos contra el coronavirus.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/12/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]