Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat, Institucions sanitàries

Son Llàtzer fa la primera intervenció quirúrgica amb làser d’holmi en adenoma de pròstata

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Universitari Son Llàtzer ha fet la primera intervenció quirúrgica en la sanitat pública de Balears amb làser d’holmi (tècnica HoLEP), que permet tractar a pacients amb adenoma de pròstata, també conegut com a hiperplàsia benigna de pròstata (HBP).

Aquesta tècnica s'utilitza com a alternativa a la cirurgia oberta en pròstates molt grans i per tractar càlculs de l'aparell urinari.

El Servei d'Urologia, dirigit pel Dr. Carlos Gutiérrez, ha dissenyat un inici progressiu amb aquesta tècnica quirúrgica. Per a això, ha contactat amb el Dr. Javier Sánchez, de l'Hospital Clínic de Barcelona, un dels que en té més experiència a Espanya i que, juntament amb el Dr. Félix Hidalgo i el Dr. Antoine Teyrouz, va aplicar aquesta tècnica el 15 de desembre, amb un resultat molt satisfactori.

La hiperplàsia benigna de pròstata és un dels problemes de salut més freqüents en l'home adult, atès que afecta més de la meitat d'homes de 60 anys i el 80 % dels ancians. La pròstata és una glàndula masculina que envolta la uretra. Quan creix, l'obstrueix i provoca els símptomes de la HBP. Els símptomes són variables: dificultat per orinar, sensació de no buidar completament la bufeta, augment de la freqüència amb què s'orina, de dia o de nit, o fins i tot pèrdues urinàries. Aquests símptomes empitjoren a mesura que la glàndula creix.

Segons ha manifestat el Dr. Carlos Gutiérrez, cap del Servei d'Urologia, «aquesta tècnica té l'avantatge de millorar la tolerància postoperatòria, amb menys sagnat, i de permetre una recuperació més ràpida. L'impacte de millora és major com més gran és la grandària de la pròstata; de fet, evita operacions abdominals per via oberta. A més redueix l'estada postoperatòria aproximadament entre 2 i 4 dies, segons la tècnica a la qual substitueix».

La tècnica HoLEP consisteix en una intervenció endoscòpica a través de la uretra. En ella, s'extirpa de manera definitiva l'adenoma prostàtic, que és el teixit que va creixent al llarg de la vida dels homes i, en alguns casos, obstrueix el flux urinari.

«Es preveu seguir amb aquest tipus d'operació de manera habitual i programada a partir de gener de l'any 2021, amb un projecte tutoritzat pel Dr. Sánchez. Gràcies a això, se’n podran beneficiar aproximadament uns cent pacients», assenyala el Dr. Gutiérrez.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/01/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]