Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Defensa del dret a una assistència de qualitat en Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IbaMFIC) reclama una defensa del dret a l'assistència sanitària de qualitat en Atenció Primària i lliurament de la Proposta d'Eixos Estratègics a la Defensora del Pacient de les Illes Balears.

La iniciativa és una acció coordinada entre totes les societats de medicina de família de les 17 comunitats autònomes, al costat de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), en què es reclama un enfortiment d'aquest primer nivell assistencial que constitueix la atenció Primària per fer front a les necessitats de salut de la població.

El lliurament de el document s'ha realitzat de forma coordinada en totes les institucions anàlogues de les 17 comunitats autònomes per part de les societats membre de la federació semFYC, Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, tant a l'Defensor el Poble com a figures anàlogues en cada comunitat, a causa de que la majoria de les competències en AP s'han traspassat. La suma d'aquestes 17 societats científiques constitueix l'entitat científic-sanitària amb més socis a Espanya.

L'origen de les deficiències, augmentades per la COVID-19

En el text lliurat s'assenyala que l'Atenció Primària, històricament, pateix un problema de manca de dotació de personal, de mitjans tècnics i de les infraestructures necessàries per a prestar adequadament els serveis que depenen d'ella, i que a partir de 2008, aquesta situació es va veure agreujada per les retallades derivades de la crisi econòmica, sense que posteriorment es recuperés el nivell previ a aquesta crisi per la falta d'inversions.

Text eixos Atenció Primària

[Font: IbaMFIC]

[Foto: Govern de les Illes Balears]