Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es treballa perquè la detecció precoç de la hipoacúsia sigui inclosa en els serveis de Salut Pública

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat està treballant, en coordinació amb les comunitats autònomes, amb la finalitat de que el Programa de Cribatge Neonatal de la Hipoacúsia del SNS sigui inclòs dins de l'oferta de garbellats poblacionals de la cartera de serveis comuns de Salut Pública.

Així mateix, el Ministeri de Sanitat ha iniciat el desenvolupament d'un sistema que permetrà disposar d'informació epidemiològica més completa.

L'objectiu és millorar la detecció precoç, el diagnòstic i els tractaments i intervencions, incloent dins d'aquestes els implants coclears, així com l'atenció precoç.

Entre 1,5 i 6 nens per cada 1.000 poden patir hipoacúsia

La hipoacúsia en nounats constitueix un important problema de salut.

La prevalença de la hipoacúsia en el nounat s'estima entre 1,5 i 6 casos per 1.000 nens nascuts vius. Quant a la incidència, s'estima d'1 a 3 per 1.000 nens nounats vius per a les hipoacúsies congènites permanents, bilaterals i d'intensitat moderada a profunda.

La majoria de les hipoacúsies infantils es manifesten en el primer any de vida i el 80% són presents en el moment de néixer.

Els efectes negatius que provoca la discapacitat auditiva únicament poden ser pal·liats mitjançant l'aplicació de tècniques i procediments capaços d'estimular la capacitat auditiva el més precoçment possible aprofitant la plasticitat cerebral dels primers anys de vida i estimulant el desenvolupament comunicatiu i el llenguatge.

[Fuente: Ministerio de Sanidad. 03/03/2021]

[Foto: Bjorn Knetsch / Infant with cochlear implant / CC BYND 2.0]