Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El SAMU 061 coordina el trasllat en avió d'un pacient lactant amb oxigenació extracorpòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El SAMU 061 ha coordinat un trasllat aeri d’un nin amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO) des de l’Hospital Universitari Son Espases a l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona).

Es tracta d’un pacient lactant, d’un any i mig d’edat. El nin va patir una aturada respiratòria a conseqüència d’un distres per rinovirus.

El dispositiu del SAMU 061 es va activar la matinada de dimarts, després que el pacient ingressàs a l’UCI pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases i es decidís traslladar-lo a Barcelona. Un equip de l’Hospital Vall d’Hebron es va traslladar a Mallorca per, conjuntament amb l’equip de professionals de Son Espases, sotmetre el pacient a la tècnica ECMO (sigla anglesa d’extracorporeal membrane oxygenation). En una segona fase el varen traslladar al Vall d’Hebron, amb la participació del SAMU 061 de les Illes Balears, el SEM de Catalunya i l’Exèrcit de l’Aire.

El procés ha estat coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 de les Illes Balears i, atès el nombrós equip de professionals que s’havia de traslladar amb el pacient —set professionals d’emergències—, ha estat necessari sol·licitar l’ajuda de l’Exèrcit de l’Aire per utilitzar un avió de gran capacitat. El menor va arribar estable a l’Hospital Vall d’Hebron.

El SAMU 061 ha coordinat i dirigit altres dispositius amb la tècnica ECMO. El mes de setembre es va dur a terme amb èxit el trasllat a l’Hospital Vall d’Hebron d’una nina d’11 anys amb la malaltia de Graves Basedow, relacionada amb el sistema immunitari, i amb COVID-19.

L’ECMO és un sistema d’assistència mecànica circulatòria i respiratòria extracorpòria de durada curta, una tècnica complexa per donar suport cardíac i respiratori —concretament substituint la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang— a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. Aquesta tècnica permet assegurar durant dies o fins i tot setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida en els infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador, que la tracta abans de tornar a introduir-la dins l’organisme.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/03/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*24/03/2021 diariodemallorca.es - Trasladan a Barcelona a un bebé de un año y medio que sufrió una parada respiratoria con la técnica ECMO.
*24/03/2021 noudiari.es - Trasladan de Mallorca a Barcelona a un bebé lactante que sufrió una parada respiratoria.
*24/03/2021 ultimahora.es - Trasladan a un bebé de un año al Vall d'Hebron tras una parada cardiorrespiratoria.
*24/03/2021 periodicodeibiza.es - Trasladan a un bebé de un año al Vall d'Hebron tras una parada cardiorespiratoria.