Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Acord marc de subministrament de material fungible d’electrofisiologia cardíaca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha autoritzat la tramitació d’un acord marc per a la contractació del subministrament de material fungible d’electrofisiologia cardíaca per als centres hospitalaris del Servei de Salut.

La contractació del subministrament d’aquest material té un valor estimat d’1.155.571 € i una durada d’un any, prorrogable per un període de 36 mesos.

L’electrofisiologia cardíaca és una part de la cardiologia que es dedica a l’estudi i el tractament de les arrítmies, que són les anormalitats elèctriques que es produeixen en el cor, és a dir, trastorns en els batecs o en el ritme del cor. A causa de l’augment de l’esperança de vida de la població, és cada vegada més freqüent l’aparició d’arrítmies cardíaques, com a episodis puntuals o de manera continuada en el temps. El material fungible que s’empra en l’electrofisiologia cardíaca és imprescindible per a les intervencions de pacients.

El tractament de les arrítmies engloba diferents pautes terapèutiques que van des de l’administració de medicació, cardioversió, desfibril·lació, marcapassos temporals o definitius i desfibril·ladors interns fins a l’aplicació de tècniques d’ablació que permeten actuar directament en el focus d’origen de l’arrítmia i revertir aquesta situació de manera permanent.

Varietat de catèters i equips compatibles per registrar les dades

En el cas que el pacient requereixi suport temporal, serà necessari inserir un catèter de marcapassos i connectar-lo a un generador extern. A causa de diferents factors com la superfície corporal, l’edat, l’anatomia vascular, etc., el professional requerirà disposar d’una àmplia varietat de catèters que difereixen en el calibre, la longitud, la incorporació del baló, etc. En altres casos, serà possible aplicar tècniques d’ablació, les quals actuen directament sobre el focus productor de l’arrítmia, mitjançant l’aplicació de calor o fred, la qual cosa provoca la destrucció del teixit i, com a conseqüència, la recuperació del ritme cardíac.

Amb la finalitat de poder aplicar aquesta tècnica, es necessiten diferents catèters que permeten detectar l’activitat elèctrica erràtica del teixit cardíac (catèters diagnòstics) i fer la cauterització del teixit productor de l’arrítmia (catèters d’ablació), a més de l’equipament compatible amb aquests catèters, que permetrà registrar les diferents dades aportades pels catèters i aplicar l’energia necessària en la zona que s’ha de tractar.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/04/2021]

[Foto: Infosalut / Electrocardiograma / CC BY-NC-SA 4.0]