Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern reforça les polítiques contra la violència masclista

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la directora de l’IBDONA, Maria Duran, es varen reunir de manera telemàtica amb els quatre consells insulars per estudiar la revisió i l’actualització dels protocols contra la violència masclista, cadascú des de les seves competències, després de l’assassinat masclista de Warda Ouchene i del seu fill menor, la setmana passada, a sa Pobla, els quals formen part dels sis assassinats masclistes perpetrats en només una setmana arreu de l’Estat.

Garrido va recordar que "casos com els ocorreguts en els darrers dies ens demostren que queda molta feina per fer", per la qual cosa va defensar que "treballam i treballarem per posar fi a aquesta xacra al més aviat possible, com sempre hem fet des de l'Administració, posant al servei de la ciutadania tots els mitjans disponibles".

La consellera va anunciar que el Govern ja ha revisat tot el que correspon a l'IBDONA, com són el servei 24 hores d'atenció telefònica, el de WhatsApp i el d'acompanyament a les víctimes.

En concret, l'executiu ampliarà el servei d'acompanyament a les dones víctimes de violència masclista mitjançant una plataforma digital, adaptada a diferents discapacitats, per la qual es podran fer consultes per correu electrònic. També permetrà sol·licitar acompanyament per fer denúncies, per anar a l'hospital, al casal d'acollida, a l'institut de medicina forense, al jutjat a fer tràmits, o al judici, als jutjats o a l'Audiència Provincial.

Per a una major especialització, aquesta plataforma diferenciarà les distintes formes de violència masclista i també distingirà la vulnerabilitat de la víctima. La plataforma també estarà a disposició de professionals d'intervenció amb les víctimes de violència masclista de totes les illes.

A més a més, també es reforçarà el servei d'acompanyament 24 hores de tal manera que a cada illa hi haurà acompanyament a les dones víctimes tant de dia com de nit; en aquest segon cas, només per a interposició de denúncies urgents i per a l'acompanyament a l'hospital o al jutjat de guàrdia per a actuacions urgents.

La consellera també va avançar que es farà formació sobre violència sexual a tots els professionals que puguin intervenir en cas de violència sexual (violació i abusos), referent als drets, procediment judicial, atenció social i psicològica i recursos socials, i, a més a més, es farà un full de ruta de com han d'actuar les persones que siguin testimonis o tenguin contacte amb la víctima després que hagi passat l'agressió.

Pel que fa a la col·laboració amb la resta d'administracions públiques implicades en la lluita contra la violència masclista, Garrido va proposar als organismes i les institucions intervinents en el Protocol interinstitucional de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista i d'atacs sexuals a les Illes Balears, la revisió i l'actualització del Protocol.

Finalment, la consellera va anunciar que s'institucionalitzarà un dia al mes per a la coordinació de totes les direccions insulars d'igualtat, com es va fer durant el confinament i l'estat d'alarma, amb la finalitat d'assegurar que els recursos per a l'atenció a les víctimes de violència masclista són equitatius a les quatre illes.

[Font: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. 26/05/2021]

[Foto: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat]