Categories: Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Investigadors de l'IdISBa cerquen participants d'entre 18 i 55 anys per a un estudi de prevenció de la depressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi d'investigació e-pD-WORK vol comprovar si un programa senzill de prevenció de la depressió aconsegueix evitar que aquesta malaltia s'iniciï a la població treballadora. A l'estudi participen 6 grups d'investigació de 6 comunitats autònomes (Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Galícia, Catalunya i Balears) pertanyents a la Xarxa d'Investigació en Prevenció i Promoció de la Salut (redIAPP).


Aquest grup d'investigació compta amb una gran trajectòria en la recerca de la prevenció de la depressió en l'àmbit nacional i internacional. Fa poc va publicar un estudi que va posar de manifest que les intervencions per a prevenir la depressió mitjançant aplicacions del mòbil són efectives.

Alfonso Leiva Rus, coordinador de l'estudi a Balears i investigador de l'Institut d'Investigació sanitària de les Illes Balears (IdISBa), va assegurar que "un dels canvis que la pandèmia de COVID-19 ha introduït continua: l'increment de la digitalització de les llars i l'ús del mòbil a totes les edats. A Espanya actualment hi ha més mòbils que habitants, per això una gran part de la nostra població podria tenir accés a aquests programes preventius de la depressió. És necessari demostrar que un determinat programa preventiu de la depressió, en aquest cas l'e-pD-WORK, funciona, ja que la intervenció e-pD-WORK no és un tractament per a la depressió, sinó un programa per impedir que la depressió s'iniciï; per tant actuaria com una vacuna contra la depressió".

Segons apunten membres d'aquest grup d'investigació, és necessària la col·laboració de voluntaris/es per a poder avançar en una investigació que podrà tenir una important repercussió social, ja que la depressió a Espanya afecta dos milions i mig de persones. El coordinador de l'estudi a Balears ha recordat que "si la intervenció de e-pD-WORK funciona, s'evitaria molt sofriment a les persones i les seves famílies. L'estudi se centra en la població treballadora perquè les dificultats i insatisfacció a la feina poden portar a la depressió, essent aquesta una de les causes més freqüents de baixa laboral. Les persones deprimides a la vegada també tenen problemes per al manteniment i la recerca de feina".

L'estudi e-pD-WORK és finançat per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i aprovat pel Comitè d'Ètica de la Investigació de les Illes Balears.

El grup d'investigació de l'estudi e-pD-Work ha desenvolupat una innovadora intervenció preventiva implementada des del mòbil dels treballadors/es. En aquest sentit, Alfonso Leiva ha recordat que "les persones que participin en l'estudi podran emprar l'aplicació preventiva de forma totalment gratuïta, quan, com i on vulguin, ja que el programa preventiu s'allotja al mòbil de l'usuari i està disponible per quan l'usuari ho desitgi".

A més, l'equip ha preparat un vídeo al qual s'explica el projecte en un minut. Totes les persones interessades a participar-hi, poden fer-ho des d'aquesta adreça.

[Font: Atenció Primària de Mallorca]

[Foto: Atenció Primària de Mallorca]