Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Darrer informe de farmacovigilància sobre les vacunes per la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 27 de juliol, l'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat el 7è informe de farmacovigilància sobre les vacunes per la COVID-19.

Després de la revisió de les dades de seguretat disponibles s'estableix que:

  • miocarditis/pericarditis: pot presentar-se molt rarament miocarditis o pericarditis després de l'administració dels vaccins de Pfizer i Moderna. No s'han establert connexions causals amb els altres dos vaccins, AstraZeneca i Janssen. La majoria de casos evolucionen favorablement i apareixen després de l'administració de la segona dosi a homes joves.
  • Pfizer: està en fase d'estudi la possible aparició d'astènia, letargia, disminució de la gana i sudoració nocturna
  • Moderna: no pot establir-se connexió causal entre l'aparició de trombocitopènia immune i el vaccí de Moderna
  • AstraZeneca: s'han identificat com a possibles reaccions adverses mal a les extremitats, a l'abdomen, símptomes pseudogripals (febre, irritació de la gargamella, tos, calfreds). Es troba en avaluació la possible aparició de Síndrome de Guillain-Barré (SGB), encefalomielitis disseminada aguda i encefalitis, trombocitopènia immune i neuroretinopatia macular aguda
  • Janssen: la síndrome de fuga capil·lar s'ha establert com una possible reacció adversa a aquesta vacuna, i s'ha contraindicat a persones que hagin patit aquesta síndrome amb anterioritat. També s'ha identificat l'aparició de la Síndrome de Guillain-Barré com una possible reacció adversa que pot aparèixer molt rarament.

Fins dia 11 de juliol de 2021 s'han administrat a Espanya 47.780.916 dosis de vacunes contra la COVID-19, i s'han registrat 32.901 notificacions d'esdeveniments adversos. Els més freqüents han estat els trastorns generals (febre, mal a la zona de vacunació), del sistema nirviós (cefalea, marejos) i del sistema musculoesquelètic (miàlgia i artràlgia).

L'AEMPS seguirà analitzant les dades disponibles i proporcionant qualsevol nova informació rellevant que pogués sorgir sobre la seguretat d'aquestes vacunes.

[Font: AEMPS. 27/07/2021]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]