Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut tramita l'acord marc per a la contractació de la prestació del servei de radioteràpia de protons

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El valor de la contractació serà d’un màxim estimat de 925.524 € per 2 anys. Anteriorment aquests pacients eren derivats a Suïssa o Alemanya.

El Consell de Govern ha atorgat al Servei de Salut l’autorització per tramitar l’acord marc per a la contractació de la prestació del servei de radioteràpia de protons a pacients que derivi per un valor màxim estimat de 925.524 € per dos anys.

En els darrers anys, s’ha desenvolupat un nou tipus de tractament radioteràpic per al càncer infantil, que utilitza partícules pesants anomenades protons, en lloc d’emprar fotons. Guiats correctament, els protons tenen la particularitat de garantir l’alliberament localitzat d’energia minimitzant els efectes nocius sobre els teixits sans i concentrant dosis altes de radiació en el teixit tumoral.

Gràcies a aquesta característica, la radioteràpia amb protons està particularment indicada per tractar els tumors profunds, sobretot quan cal preservar estructures crítiques o òrgans sans, cosa que redueix al mínim les seqüeles de l’exposició a fotons (tumors secundaris i danys en òrgans i estructures vitals). En l’edat pediàtrica, l’exposició a fotons, utilitzats en radioteràpia clàssica, pot suposar efectes secundaris importants, tant en la fase aguda de la malaltia com a llarg termini, com ara l’alteració del creixement o de l’esfera cognitiva i neoplàsia radioinduïda.

Per tot això, és manifest que disposar d’una opció radioteràpica (teràpia de protons o PRT) que garanteixi més eficiència que la radioteràpia de fotons i que en conjunt tengui menys efectes secundaris representa una alternativa vàlida en l’estratègia oncològica, sobretot per als pacients pediàtrics.

Fins a l’any 2019 aquests pacients eren derivats a clíniques amb teràpia de protons a Suïssa i Alemanya. El darrer any els pacients varen ser derivats a clíniques a Espanya que havien posat en marxa aquesta teràpia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/09/2021]

[Foto: Gobierno Danilo Medina / Danilo Medina asiste apertura nuevo centro radioterapia modular / CC BY-NC-ND 2.0]

Què en diu la premsa
*6/09/2021 menorca.info - Salud contrata una terapia de protones que evitará traslados de niños con cáncer.
*6/09/2021 noudiari.es - Los niños enfermos de cáncer de Baleares podrán tratarse en las islas con radioterapia de protones.
*6/09/2021 ultimahora.es - Salut contrata una terapia de protones que evitará traslados de niños con cáncer.
*6/09/2021 diariodemallorca.es - Salud añade la terapia de protones a los tratamientos contra el cáncer infantil.