Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Observatori del Suïcidi impulsa i coordina el projecte autonòmic de prevenció de la conducta suïcida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2019 es varen registrar 97 casos de suïcidi a les Illes Balears. S’estima que per cada suïcidi queden afectades per a tota la vida entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que sofreixen un greu procés de dol.

El suïcidi i els intents configuren un problema greu de salut pública que afecta persones de qualsevol edat, gènere, cultura, grup poblacional i el seu entorn familiar. La Conselleria de Salut i Consum, a través de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB), va prioritzar la constitució, el desembre de 2017, de l’Observatori del Suïcidi de les Illes Balears.

El propòsit de l’Observatori del Suïcidi és coordinar el projecte autonòmic per a la prevenció del suïcidi, la funció principal del qual és promoure i posar en marxa accions i mesures que contribueixin als tres nivells de prevenció de la conducta suïcida.

Així ho explica Nicole Haber, responsable de l’Observatori del Suïcidi: «La multicausalitat i la complexitat de la persona que intenta suïcidar-se fan que la prevenció sigui complexa; la prevenció ha d’abastar els tres nivells: prevenció universal, selectiva i indicada. És un treball minuciós que s’ha d’imbricar en totes les capes de la societat, de l’entorn i de l’individu i, per descomptat, en tots els sistemes d’atenció».

La prioritat durant el 2021 ha estat reforçar i dotar tots els hospitals de la sanitat pública de les Balears d’equips d’atenció i prevenció del suïcidi (APS).

L’APS és un equip multiprofessional especialitzat que ofereix un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi d’adults i de menors. El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ.

«Es tracta d’una atenció ambulatòria de 3 a 6 mesos de durada, amb intervencions terapèutiques individuals i grupals que preveu l’atenció als familiars i a l’entorn proper. Les persones seran derivades des dels serveis d'urgències hospitalàries o des dels dispositius de salut mental. Actualment, el programa compta amb 11 professionals a temps parcial i 8 amb dedicació exclusiva», comenta Haber.

A més, s’ha elaborat una Guia per a la prevenció i primer abordatge de la conducta suïcida en els centres educatius de les Illes Balears i un Protocol d’actuació que facilita les derivacions i la coordinació amb l’APS infantojuvenil, salut mental, atenció primària i els professionals de l’educació.

També s'ha posat en marxa el programa suprasectorial de coordinació en totes les illes CoorEducaSalutMental, entre la Conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d’Educació i Formació Professional per atendre l’alumnat amb problemes complexos de salut mental i per al que manifesti conductes suïcides.

Per a aquest programa s’ha contractat una infermera especialista en salut mental que intervé en la gestió i coordinació de tots els casos que es detecten des dels centres escolars i que necessiten derivació, pautes d’abordatge, comunicació entre el col·legi, atenció primària, els serveis de salut mental i altres serveis que hi puguin estar implicats.

L’Observatori del Suïcidi du a terme un treball intens de sensibilització i formació entre els professionals de la salut i d’altres àmbits. Així, en la passada Jornada d’Orientació Educativa i Social de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, els orientadors dels centres educatius varen rebre la I Formació en la Prevenció de la Conducta Suïcida.

El 27 de setembre Nicole Haber impartirà una sessió formativa per a educadors socials, treballadors socials i orientadors dels municipis de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, i els propers 5 i 7 d’octubre als policies tutors d’Inca i Manacor, respectivament.

El 21 i 22 d’octubre a Palma es durà a terme el curs «Intervenció en temptativa suïcida per part de cossos d’emergències». Aquesta formació l’impartiran un grup de bombers i psicòlegs d’emergències de l’Associació Internacional d’Estudis de Bombers.

L’Observatori del Suïcidi també ha organitzat tallers sobre el tractament de la conducta suïcida en els mitjans de comunicació als periodistes de les Illes Balears, atès que els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental en la prevenció del suïcidi.

El taller és un espai de reflexió i diàleg obert amb el propòsit de modificar la manera d'informar sobre el suïcidi des de la comprensió del problema i el seu impacte en la població. «Sensibilitzar i informar sobre aquesta realitat oculta és bàsic perquè no veim el que no coneixem i si no ho veim, no ho detectam i no ho prevenim», assegura Nicole Haber.

Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

L’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut, promouen cada 10 de setembre el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb l’objectiu de conscienciar a escala mundial que el suïcidi es pot prevenir. Enguany el lema «Crear esperança a través de l’acció» vol demostrar que amb cada acció és possible la prevenció del suïcidi, així com l’ajuda als familiars i a l’entorn social.

En aquest marc, l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), juntament amb l’Associació de Professionals en Prevenció i Postvenció del Suïcidi (PAPAGENO), ha organitzat la I Jornada de Prevenció i Postvenció del Suïcidi, que tendrà lloc el divendres 10 de setembre en el CaixaForum de Palma. Professionals de la sanitat i periodistes abordaran la complexa relació del suïcidi amb els mitjans de comunicació. L'esdeveniment es podrà seguir a través de la pàgina de Facebook de PAPAGENO

En acabar la trobada es farà el lliurament del primer premi #PeriodismeResponsable en la categoria nacional i local, que distingeix els millors treballs periodístics que han visibilitzat la problemàtica del suïcidi i han ajudat a salvar vides.

Així mateix, l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), PAPAGENO, el Telèfon de l’Esperança i l'Associació Ángeles de Azul y Verde seran al vestíbul de l’Hospital Universitari Son Espases per oferir informació i assessorament sobre la tasca que duen a terme.

Finalment, el dissabte 11 de setembre, AFASIB ha organitzat una carrera i una marxa per a la prevenció del suïcidi.

En aquesta pàgina web hi ha informació sobre com inscriure’s en dues modalitats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/09/2021]

[Foto: Pxfuel / Woman / CC0 Dominio publico]

Què en diu la premsa
*6/09/2021 noticiasmallorca.es - El Observatorio del Suicidio impulsa y coordina el proyecto autonómico de prevención de la conducta suicida.