Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’Observatori del Suïcidi organitzà un curs en intervenció per temptativa suïcida adreçat a professionals d’emergències de les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Observatori del Suïcidi va organitzar el curs d’intervenció en temptativa suïcida per a 40 professionals del SAMU061 i el Servei d’Urgències d’Atenció Primària, amb la participació de representants d’altres cossos d’emergències i de seguretat que habitualment intervenen en aquest tipus d’incidents.

La formació va tenir lloc a l’aquarterament Jaume II de Palma, on es reuniren més de 70 professionals d’emergències sanitàries: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Local de Palma, policies tutors, bombers de Palma, bombers dels consells insulars, militars pertanyents a la Comandància General de les Balears i psicòlegs d’emergències del GIPEC112.

La formació va ser impartida per un grup de bombers i psicòlegs d’emergències que pertanyen a l’Associació Internacional d’Estudis de Bombers i Psicologia d’Emergència (AIB). Aquesta Associació està formada per bombers i psicòlegs d’emergències amb experiència i formació en intervenció i docència sobre conducta suïcida i intervenció en crisis.

L’Associació forma part de la mesa de treball que el Ministeri de Sanitat manté per a l’elaboració de documents d’utilitat pública i recomanacions en matèria de prevenció del suïcidi.

El curs es va dividir en 4 mòduls teòrics i pràctics amb simulacres de mediació i negociació en crisi suïcida i de rescat en situacions de perill. A més, els professionals coneixeran els conceptes bàsics de la conducta suïcida, i també aspectes legals, tècniques de negociació, capacitat de reacció i eines pràctiques de primers auxilis psicològics per ajudar les persones que passen per una crisi suïcida.

En aquest sentit, la formació és un pilar bàsic en la prevenció de la conducta suïcida a causa de les particularitats que es donen en la intervenció de la temptativa suïcida, per això és necessària una formació específica i tècnica, que faciliti les eines oportunes al professional d’emergències que atén el cas, i la coordinació entre intervinents és bàsica perquè la intervenció sigui òptima.

La formació és una de les necessitats més demandades i una de les mesures preventives més eficaces per reduir els casos de suïcidi i, per tant, constitueix una de les accions prioritàries i imprescindibles per a la posada en marxa, el desenvolupament i la consolidació de la prevenció de la conducta suïcida a les Illes Balears.

Aquesta formació s’ha impartit en diferents comunitats autònomes només per a bombers. A les Balears va ser la primera vegada que es va fer el curs d’intervencions en temptativa suïcida a tots els cossos de seguretat i emergències d’una mateixa comunitat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/10/2021]

[Foto: Roman Drits / Walking people silhouettes at station / CC BY­ND 2.0]