Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'autoritza la contractació d'equips de donació per afèresi pel Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les donacions per afèresi han pujat un 12,1% el 2020 i són vitals per a molts pacients. El contracte té un pressupost de 537.934 € i una durada d’un any des que se signi.

El Consell de Govern ha aprovat atorgar a la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears l’autorització prèvia per dur a terme la contractació de subministrament per a la realització de donacions mitjançant afèresi amb un pressupost, IVA inclòs, de 537.934 €, i una durada d’un any des que se signi.

Concretament, l’objecte del contracte és el subministrament d’equips d’afèresi i la cessió dels separadors cel·lulars adequats per dur a terme l’extracció de components sanguinis per afèresi.

L’activitat d’afèresi és vital per a molts pacients. Amb aquesta donació s’obté el component sanguini (hematies, plaquetes o plasma) que específicament ha de menester el receptor.

Aquest tipus de donació du més temps i es pot fer amb més freqüència, la qual cosa suposa un petit esforç per part del donant.

Les donacions per afèresi augmentaren el 2020

Al llarg de l’any 2020 hi ha hagut un augment en el nombre de plaquetoafèresis (+10,3%) a causa de l’increment en el nombre de donants nous de plaquetes (+4,4) i a la realització de més productes dobles (+30,3%). A causa d’això, s’ha assolit el nivell més elevat d’unitats de plaquetes donades per afèresi dels darrers vint anys al Banc de Sang (3.499).

Així mateix, hi ha hagut un augment considerable en el nombre de plasmafèresis realitzades (+58,2%), a causa la captació de donants de plasma hiperimmune convalescents de la infecció per SARS-CoV-2.

Les donacions d’eritrafèresi també han augmentat (+9,9%) a conseqüència de la captació de més donants d’hematies per eritrafèresi.

En resum, l’activitat de donació de components sanguinis per afèresi (plaquetes, plasma i hematies) s’ha incrementat notablement l’any 2020 (3.279 el 2019 versus 3.677 el 2020), la qual cosa ha permès respondre a la demanda d’aquests components durant l’any 2020.

Aquests resultats obtinguts són gràcies a una població molt sensibilitzada a les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/10/2021]

[Foto: biologycorner / Testtubeswithblood / CC BY-NC-ND 2.0]