Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Premis

El Projecte Naveta de Telefarmàcia guanya la 2a edició del fòrum d'innovació de la SEFH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte va competir juntament amb uns altres 4 projectes finalistes, en una sessió de presentació durant el 66è Congrés de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), i ara se l'acompanyarà des de la Societat en el seu desenvolupament per dur-lo a la pràctica assistencial. La plataforma Naveta permet acompanyar, mitjançant la telefarmàcia, a pacients estratificats i processar els PROMS que reflecteixen l'opinió dels pacients sense la intervenció de professionals de la salut.

El Projecte Naveta de telefarmàcia associada als qüestionaris de salut reportats pels pacients (PROMS, Patient Reported Outcomes en anglès) ha resultat guanyador de la 2a Edició del "Fòrum d'Innovació" de la SEFH, després de la sessió de finalistes celebrada durant el 66è Congrés de la SEFH. El projecte aconsegueix unir la possibilitat de seguir als pacients de forma telemàtica mitjançant una eina de videoconferència amb xat, que permet una comunicació bidireccional pacient-professional sanitari, juntament amb qüestionaris de resultats reportats pels pacients (PROMS) tant genèrics com específics per patologia.

El Projecte Naveta se centra en la necessitat d'entendre, mesurar i millorar l'experiència del pacient, no només la satisfacció, com un eix fonamental de millora i transformació del sistema de salut, així com de la importància que això té per als professionals de Farmàcia Hospitalària i el seu rol dins de l'equip de salut.

Importància dels PROMS

Aquests qüestionaris permeten, des de la perspectiva del pacient, avaluar l'estat de salut, l'activitat de la seva malaltia, l'impacte sobre la seva qualitat de vida, la satisfacció amb el tractament o la productivitat del pacient entre altres aspectes. L'abordatge dels pacients mitjançant els PROMS millora la comunicació pacient-professional sanitari, perquè permet al professional centrar-se en el més important per al pacient a cada moment, facilita i avança la detecció de problemes i presa de decisions compartides, permet millorar el monitoratge de la resposta als tractaments i l'establiment d'objectius amb l'equip assistencial, facilita l'autogestió de la malaltia i, finalment, empodera al pacient i millora la seva adherència.

L'element més destacat d'aquesta plataforma és que permet passar els PROMS per via telemàtica, abans del tractament, i programar el seu enviament a intervals regulars després del tractament, obtenint automàticament el resultat del qüestionari i la seva interpretació. El futur del Projecte Naveta depèn de què s'incorporin aquests PROMS a la informació clínica, variables analítiques o adherència entre altres elements, per tal de generar algoritmes tant d'estratificació de pacients com de presa de decisions farmacoterapèutiques, arribant a consensos amb la resta de l'equip assistencial que atén el pacient.

En aquest enllaç pot trobar-se més informació sobre el Projecte Naveta

[Font: SEFH. 27/10/2021]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*
2/11/2021 menorcaaldia.com - El proyecto “Naveta” gana el primer premio del Foro de Innovación farmacéutica.
*2/11/2021 menorca.info - El proyecto de telefarmacia del hospital Mateu Orfila, premiado.