Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'autoritza la contractació del subministrament de medicaments exclusius de Novartis i eculizumab

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'han adquirit aquests medicaments exclusius, imprescindibles per complir amb les prestacions i els serveis dels centres sanitaris. S'empraran per al tractament del càncer de mama, càncer colorectal, melanoma i trasplantaments (Novartis), i per a l'HPN i la SHUa (Eculizumab). 

El Consell de Govern ha atorgat l’autorització al director general del Servei de Salut de les Illes Balears per contractar el subministrament del medicament exclusiu eculizumab amb destinació als centres hospitalaris del Servei de Salut.

L'eculizumab és un fàrmac que s’utilitza principalment, tant en població adulta com pediàtrica, per al tractament de dues malalties rares i greus, la HPN i la SHUa. El contracte de subministrament té un valor estimat de 10,2 M€.

L’hemoglobinúria paroxística nocturna (HPN) és una malaltia rara i greu que afecta en major proporció el sexe femení. Genera una descomposició dels glòbuls vermells que succeeix amb més probabilitat durant la nit o a primera hora del matí. Els medicaments que inhibeixen el sistema immunitari poden ajudar a disminuir-la. L’eculizumab permet bloquejar aquesta descomposició.

La síndrome hemolítica urèmica atípica (SHUa) és una malaltia ultra rara i especialment greu que afecta en un 60% pacients pediàtrics. La provoca una fallida del sistema immunitari i causa danys en els òrgans vitals. Genera una disminució de les plaquetes o trombocitopènia i una insuficiència renal.

D'altra banda, el 2019 es va formalitzar el contracte de subministrament de medicaments exclusius de Novartis Farmacèutica, SA, amb una durada de 24 mesos prorrogable per un màxim de 24 mesos més. El contracte té un valor de 7.396.867 euros.

L’objecte i la necessitat d’aquest procediment és adquirir els medicaments exclusius de la farmacèutica, ja que són imprescindibles per complir amb les prestacions i els serveis dels centres sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears.

Concretament, s’han adquirit aquests medicaments exclusius per al tractament de malalties com el càncer de mama, el càncer colorectal o el melanoma, a més d’un ús per a tractaments posteriors a un trasplantament, entre d’altres.

[Font: Consell de Govern. 29/10/2021]

[Foto: Govern de les Illes Balears]