Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut ampliarà el cribratge de càncer de còlon per arribar enguany a més del 90 per cent de la població diana

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum impulsarà enguany la campanya de cribratge de càncer de còlon per arribar al 90% de la població diana i poder assolir els objectius que estableix l’Estratègia nacional, d’abastar el 2024 tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears. Devers 260.300 persones es beneficiaran d’aquesta mesura.

A partir del 31 de març, el Programa, que fins ara es duia a terme a l’Hospital Comarcal d’Inca i a l’Hospital Can Misses i cobria el 23% de la població diana, quedarà plenament implantat en els hospitals Son Espases, Son Llàtzer i Manacor, la qual cosa permetrà arribar a més del 90% de la població diana. En el cas de Menorca, el programa està preparat per començar i ho farà tan bon punt es concreti la dotació de personal, per a la qual cosa ja es duen a terme les gestions necessàries.

El 31 de març, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Còlon, començarà l’enviament de cartes per convidar la població diana a participar en el Programa, que es desenvolupa en col·laboració amb les oficines de farmàcia, les quals són les encarregades de lliurar els col·lectors de les mostres als ciutadans que presentin el document.

El desenvolupament d’aquest Programa és una prioritat, atès que la prevenció és un dels pilars del sistema sanitari i, en el cas del càncer colorectal, té encara més importància, ja que aquest és el càncer més freqüent a les Balears i cada any se’n diagnostiquen al voltant de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones.

També el 31 de març, la Conselleria durà a terme una jornada de treball interdisciplinària amb la participació de professionals d’atenció primària, d’hospitals i de Salut Pública, amb la finalitat de donar a conèixer l’estratègia i abordar aspectes com el paper dels professionals de l’atenció primària com a informadors i captadors de participants, la incorporació de recursos humans i tecnològics i l’organització dels circuits i, per últim, la implicació d’equips dels diversos nivells assistencials.

Pel que fa a les infraestructures, cal recordar que per impulsar el programa -que fins ara estava en marxa essencialment a l’Hospital Comarcal d’Inca- i fer-lo arribar a tots els sectors sanitaris, el Servei de Salut ha invertit enguany 882.854 euros en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys d’equips d’endoscòpia digestiva formats per torres d’endoscòpia, videocolonoscopis d’alta definició i electrobisturís, que ja s’han instal·lat en els hospitals de les illes.

El càncer de còlon es pot prevenir

El càncer de còlon constitueix un problema de salut pública de primer ordre, però és prevenible i a més de les mesures de prevenció primària, com són augmentar l’exercici físic, millorar la dieta i evitar el sobrepès, des de fa anys es desenvolupen a Espanya programes de diagnòstic precoç de càncer de còlon.

Aquests programes tenen per finalitat detectar i eliminar els pòlips de còlon (lesions benignes, però amb potencial de progressió a càncer). Es proposa a la població de risc mitjà (persones de 50 a 69 anys, sense antecedents familiars ni personals de càncer de còlon) la realització d’un test de sang oculta en excrements immunològics quantitatius.

En el cas de les persones en què el resultat és positiu, se’ls ofereix la realització d’una colonoscòpia. Cal destacar que el Programa es desenvolupa en persones completament asimptomàtiques.

Aquest sistema permet la detecció i eliminació dels pòlips de còlon i la detecció del 70% dels càncers en estadis inicials, amb la qual cosa el tractament és molt més senzill i el pronòstic molt més favorable.

En els territoris on s’han implantat programes de cribratge poblacional de càncer de còlon es detecta una disminució en la incidència i la mortalitat per càncer de còlon a partir dels 7 anys de l’inici del programa.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/01/2022]

[Foto: Conselleria de Salud y Consumo]