Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Unitat del Dolor de Son Espases implanta una tècnica pionera a Balears per tractar el dolor produït per una hèrnia discal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Son Espases ha utilitzat, per primera vegada a les Illes Balears, una nova tècnica intervencionista per al tractament del dolor provocat per una hèrnia discal, conegut habitualment com a ciàtica.

Es tracta d’un tractament nou de descompressió discal percutània mitjançant l’ús de radiofreqüència coablativa, que redueix el dolor radicular en els membres inferiors. La causa més probable d’aquest dolor és una protrusió o hèrnia discal lumbar continguda.

La tècnica es recomana, sobretot, per a persones en edat activa a qui el dolor ciàtic provoca una gran discapacitat. És un procediment ambulatori que no requereix cirurgia i que aporta una notable millora clínica als pacients, els quals poden recuperar la seva activitat habitual, inclosa la laboral, sense seqüeles.

La tècnica consisteix a posicionar una agulla introductora en el disc patològic i a introduir, a través de l’esmentada agulla, una sonda amb una punta bipolar, que actua mitjançant tecnologia QMR (Ressonància Quàntica Molecular) amb l’objectiu de fer una dissociació molecular del teixit del nucli polpós discal sense augmentar la temperatura. D’aquesta manera es permet que l’hèrnia o protrusió es retregui cap a la seva posició inicial habitual. Posteriorment, si és necessari, es dóna l’opció de practicar una nucleotomia percutània per extreure més quantitat de material polpós.

Des de la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Son Espases es confia a incorporar aquesta tècnica pionera de manera habitual com a nova tècnica terapèutica que permeti millorar la qualitat de vida dels pacients.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/05/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]