Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

En els hospitals públics de les Illes Balears s'assoliren 54 donacions i 143 òrgans per a trasplantaments l'any 2021

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant l’any 2021, els hospitals públics de les Illes Balears varen generar 143 òrgans per a trasplantaments gràcies a l’altruisme de cinquanta-quatre donants i de les seves famílies. Per illes, es varen registrar quaranta-set donants d’òrgans a Mallorca, cinc a Menorca i dos donants a Eivissa i Formentera. L’índex de donants se situa en 46,2 per milió d’habitants.

Durant la presentació del balanç d’activitat de 2021 de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB), des de la Conselleria de Salut i Consum s'ha agraït a totes les famílies de donants la seva generositat i també la tasca de tots els professionals sanitaris que fan possible les donacions i els trasplantaments.

Com a dades rellevants de 2021, l’Hospital Universitari Son Espases ha estat el segon hospital d’Espanya amb més donants amb mort encefàlica. A més, onze dels cinquanta-quatre donants (és a dir, el 20%) varen fer la donació per mitjà d’asistòlia, una tècnica que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria, que es va implantar en els hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans.

Pel que fa al nombre d’òrgans generats durant l’any 2021, noranta-set varen ser de ronyó, vint-i-sis de fetge, vuit de pulmó, vuit de cor i quatre de pàncrees.

Respecte dels trasplantaments, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n varen fer seixanta-sis de ronyó a pacients de les Illes Balears durant l’any 2021, 51 dels quals a pacients de Mallorca, 14 d’Eivissa i 1 de Menorca.

D’altra banda, 28 pacients residents de les Illes Balears varen rebre un trasplantament fora de la comunitat autònoma:

  • Ronyó: 7 (6 a Catalunya i 1 a Madrid)
  • Fetge: 9 (8 a Catalunya i 1 al País Basc)
  • Cor: 4, a Catalunya
  • Pulmó: 5, a Catalunya
  • Pàncrees: 3, a Catalunya

D’altra banda, del gener al maig d’enguany s’han registrat vint-i-cinc donants: vint a Mallorca, dos a Menorca, i tres a Eivissa i Formentera. A més, s’han dut a terme vint-i-nou trasplantaments en aquest període de temps.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 02/06/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*02/06/2022 cronicabalear.es - Los hospitales públicos de Baleares generaron el año pasado 143 órganos para trasplantes.
*02/06/2022 ultimahora.es - Los hospitales de Baleares consiguieron 143 órganos para trasplantes en 2021.
*02/06/2022 diariodemallorca.es - En 2021 se captaron a 54 donantes en Baleares de los que se obtuvieron 143 órganos para trasplantes.