Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COIBA i l’IMAS es reuneixen per a tractar els avanços necessaris cap a un model d'atenció als més majors centrat en la persona

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El primer pas per a aconseguir aquest canvi de model és valorar a les persones grans i enderrocar els prejudicis al voltant de la seva vàlua i cura. Augmentar la conscienciació al respecte tindria un gran impacte en la societat en general, en les cures i en els recursos que s’hi dediquen.

El canvi ha de ser transversal i ha d'arribar a tots els nivells d’atenció i assistència. Entre d’altres, s’ha de traduir en un canvi de model de les residències, avançant cap a unitats de convivència amb una atenció més centrada en cada persona, on es tinguin en compte els valors i les preferències dels residents.

Aquest canvi també passa per la incorporació de més infermeres especialistes en geriatria liderant l'atenció i les cures des de l'àmbit sociosanitari. Per a això, des del COIBA s'ha proposat incentivar l'especialitat, augmentar l’oferta de formació continuada, fomentar el desenvolupament competencial i professional i reforçar el seu paper com a líders de la gestió de la cura a les persones grans, reforçant també la seva visibilitat i motivació. A més, és necessari millorar les condicions laborals, la qual cosa també repercuteix directament en la qualitat i seguretat de l'assistència que es presta a la població atesa.

Per a arribar a fer realitat aquest canvi, l’IMAS i el COIBA faran feina conjuntament en la detecció de necessitats formatives relacionades amb el Model d'Atenció Centrada en la Persona, cures pal·liatives, accions de sensibilització sobre el valor de les persones majors i en promoure el paper de les infermeres que presten les seves cures en aquests àmbits. Finalment, també s'ha exposat la necessitat de treballar conjuntament en plans, programes i accions específics destinats a la prevenció de tots els tipus de maltractament a les persones grans.

[Font: COIBA. 21/07/2022]

[Foto: COIBA]