Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El projecte "Hepatitis C Free Balears" aconsegueix diagnosticar 124 casos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial de les Hepatitis Virals, s’han presentat els primers resultats d’un projecte que cerca ampliar el diagnòstic i tractament entre col·lectius vulnerables.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va assistir a la presentació dels primers resultats del projecte "Hep C Free Balears. Eliminació de l'Hepatitis C a les Illes Balears.

Es tracta d'un projecte coordinat per la doctora Àngels Vilella, especialista en aparell digestiu de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; el doctor Jeff Lazarus, del Grup de Recerca en Sistemes de Salut d'ISGlobal i professor associat de la Universitat de Barcelona, i la doctora María Buti, cap del Servei d'Hepatologia i Medicina Interna de l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona), que compta amb el suport de Gilead Sciences i en què es proposa un nou model d'atenció centrat en les persones que consumeixen drogues a Mallorca, Menorca i Eivissa, un segment poblacional vulnerable amb alt risc d'infecció pel virus de l'hepatitis C (VHC) i amb més dificultats per accedir als serveis sanitaris habituals. A la presentació també han assistit Antoni Zamora, coordinador de les UCA de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, Juanma Alonso, representant de les UCA de l'IMAS, Antonella C. Perrotta, representant de Projecte Home, i Cristina de Álvaro, directora del departament de Medical Affairs de l'àrea de Malalties Hepàtiques de Gilead.

L'objectiu del projecte, sense precedents a Espanya, és eliminar el virus de l'hepatitis C (VHC) a les Illes Balears per mitjà d'un nou model, més proper, per simplificar i agilitzar el diagnòstic i l'atenció del VHC per a les persones que consumeixen drogues.

Concretament, es vol arribar als pacients amb antecedents de consum que són atesos a les diferents Unitats de Conductes Addictives (UCA), als usuaris de les unitats mòbils de repartiment de metadona, a usuaris de Projecte Home o que estan en una de les presons de les Illes Balears, per tal de fer proves i vincular les persones que consumeixen drogues amb l'atenció del VHC, a més d'apropar els serveis assistencials a aquestes poblacions.

Segons va explicar la doctora Àngels Vilella, des que es va posar en marxa aquest projecte l'abril de 2021 s'han cribrat 1.027 persones i d'aquestes un 33% (339) presentaven anticossos de l'hepatitis C. Així mateix, un 12% (124) varen ser diagnosticades amb la malaltia, la qual cosa va permetre iniciar el tractament en un 85% dels casos (106).

De les 45 persones que han finalitzat el tractament (passant les dotze setmanes que marca el protocol per determinar si han superat la malaltia) un 93% d'elles (42) es varen curar totalment de l'hepatitis C, uns resultats en consonància amb l'efectivitat que mostren els medicaments de darrera generació que s'administren a les persones infectades pel virus.

Aquest projecte no té precedents a l'Estat, i permetrà que les Illes Balears es posicionin com una de les regions que més aviat assolirà l'objectiu marcat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'erradicar la malaltia abans de 2030.

Aquest model d'atenció s'ha implementat als disset centres d'addiccions a les Illes Balears i consta de quatre fases:

  1. Reclutament i cribratge dels pacients amb proves de diagnòstic ràpides i in situ, consistents en un test ràpid de saliva de detecció d'anticossos anti-VHC i un test de gota de sang seca per confirmar virèmia.
  2. Prescripció telemàtica del tractament i la dispensació des dels centres d'addiccions.
  3. Vinculació a l'assistència sanitària.
  4. Controls posteriors al tractament de la resposta viral sostinguda a les quatre i dotze setmanes.

Les estratègies de diagnòstic i tractament in situ del VHC duites a terme pel nou model d'atenció són àmpliament acceptades per aquesta població de risc, com a alternativa al model habitual, i evidencien com poden ser tractades i curades. La prevalença d'infecció activa (12%) detectada pel projecte «Hepatitis C Free Balears» posa de manifest les mancances del model comú amb les persones amb addicció a les drogues i la importància de reforçar les estratègies per augmentar la vinculació d'aquesta població a l'assistència sanitària, per evitar així la pèrdua dels pacients i aconseguir que siguin tractats i, per tant, assolir eliminació de l'hepatitis C.

El virus de l'hepatitis C és una malaltia altament infecciosa que afecta uns 58 milions de persones a tot el món. Dels 1,13 milions de residents que viuen a les Illes Balears s'estima que devers 1.350 individus tenen el VHC sense tractar i d'aquests, la majoria són persones que consumeixen drogues, un dels principals grups de risc d'infecció pel VHC a nivell mundial.

Prioritzar enfocaments de microeliminació, com el que es du a terme amb el projecte «Hep C Free Balears. Eliminació de l'Hepatitis C a les Illes Balears», centrats en aquesta població, és fonamental per aconseguir l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'eliminar el VHC abans de 2030.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 28/07/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*28/07/2022 ultimahora.es - Hepatitis C Free Balears', el proyecto pionero para eliminar el virus.
*28/07/2022 consalud.es - "Hepatitis C Free Balears", el proyecto de Baleares para eliminar este virus en la región.
*28/07/2022 noticiasmallorca.es - El proyecto «Hepatitis C Free Balears», pionero en España, consigue diagnosticar 124 casos activos en las Illes Balears.
*28/07/2022 diariodemallorca.es - Salud amplía los tratamientos para curar la hepatitis C a los consumidores de drogas.